Pomysły na pyszne przekąski do pracy i rozwiązania, jak je zapakować
Co zabrać ze sobą do jedzenia na cały dzień w biurze? I co równie ważne, jak to spakować? Mamy zarówno kilka pomysłów na menu, jak i kilka technicznych rozwiązań, jakie lunch boxy ci się przydadzą. I jeszcze jedno! Nasze propozycje na przekąski nie wymagają podgrzania. Zjesz je prosto z pudełka, w każdej chwili, kiedy dopadnie cię głód.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Drugie śniadanie / lekki lunch
Co powiesz na jogurt z musli na drugie śniadanie? Albo zupę z grzankami lub sałatkę z pysznym sosem? To lekkie i smaczne dania, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale problem powstaje, gdy trzeba je przetransportować. Przecież nie wymieszasz jogurtu z płatkami już w domu, podobnie, jak nie wrzucisz grzanek do zupy na kilka godzin przed jedzeniem. Dressing dodany do sałaty zbyt wcześnie także całkowicie popsuje jej smak. Jest na szczęście na to sposób. Np. lunchbox z osobnym, mniejszym pojemniczkiem, w do którego możesz włożyć właśnie musli, grzanki, czy dip do sałatki. Mamy przepis na wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu sos. Wystarczy, że polejesz nim miks sałat i ulubione warzywa, a otrzymasz zdrowy i smaczny lunch.
Dressing do sałatki – przepis
Składniki na jedną porcję:
· 1 łyżka octu winnego białego
· 2 łyżki soku z pomarańczy
· 1 łyżka musztardy francuskiej
· 4-5 łyżek oliwy z drugiego tłoczenia (jest mniej intensywna w smaku od extra virgin)
· Sól
· posiekana kolendra
Przygotowanie
Wymieszaj ze sobą ocet, sok z pomarańczy i musztardę. Powoli dodawaj oliwę, stale mieszając. Na końcu dopraw do smaku.
Pudełko przekąsek
Szczególnie w pracy przed komputerem warto mieć przy sobie przekąski, które bezkarnie można schrupać. Kiedy nie ma pod ręką zdrowej przekąski, łatwo sięgnąć po batonik z automatu za rogiem. To zgubne rozwiązanie. Puste kalorie, których zjedzenie owszem, sprawi przyjemność, ale nie nasyci wystarczająco. Za chwilę znowu najdzie cię ochota na schrupanie czegoś. Dlatego lepiej jest zawczasu przygotować sobie kryzysowe pudełko z małymi smakołykami. Mogą się tam znaleźć: orzechy (także te w czekoladzie), owoce (świeże lub suszone), pomidorki koktajlowe, domowe ciasteczka… Cokolwiek, co lubisz wrzucić na ząb w chwilach kryzysu. Do transportu różnych przekąsek sprawdzi się pojemnik z przegródkami. Zmieścisz do niego zarówno słodkie, jak i słone przekąski bez obaw, że się wymieszają.
Przepis na zdrowe batoniki owsiane bez pieczenia
Składniki:
· szklanka płatków owsianych
· 2 łyżki masła orzechowego (100% - bez oleju palmowego i cukru)
· 1 szklanka posiekanych orzechów (miks ulubionych)
· 1/2 szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, dynia
· kilka owoców suszonych posiekanych: morela, śliwka, żurawina
· 3 łyżki oleju kokosowego
· 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
· 1/4 szklanki miodu
Przygotowanie:
Płatki owsiane, orzechy i ziarna podpraż na suchej patelni. Często mieszaj, żeby się nie przypaliły. Przerzuć do miski. Na patelnię wrzuć masło orzechowe i olej kokosowy. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Kiedy nieco przestygną, dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kwadratową formę o wymiarach ok 16 x 16 cm, wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę na batoniki. Mocno docisnąć ją do dna formy. Wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie pokrój blok na niewielkie batoniki.
Coś dla łasuchów
Jeśli należysz do osób, które spędzają w pracy bardzo dużo czasu, albo po prostu są łasuchami, które muszą mieć pod ręką sporo jedzenia, to jest opcja dla was. Zamiast zabierać ze sobą kilka pudełek: jedno do śniadania, drugie do obiadu, możesz wziąć jeden podzielony na dwie niezależne przestrzenie. W jednej przegródce możesz schować np. sałatkę z kaszy, w drugiej kilka ciastek na deser. Taki piętrowy pojemnik sprawdzi się świetnie także do transportu drugiego dania: w jednej części schowasz mięso, w drugiej warzywa, albo kaszę. Wszystko zachowa swój smak i świeżość.
My mamy dla ciebie pomysł na prostą i wiosenną sałatkę z kaszy bulgur.
Składniki:
· 100 g kaszy bulgur
· pęczek natki pietruszki lub kolendry
· świeży pomidor
· świeży ogórek
· kilka oliwek / kaparów
· pół czerwonej cebuli
· oliwa z oliwek
· sok z cytryny
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę według opisu podanego na opakowaniu. Pozostaw do wystudzenia. Cebulę drobno posiekaj, Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Pomidora pokrój w ćwiartki, pozbądź się nasion, miąższ pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski