Pomysły na fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Znana była już Indianom 7000 lat temu. Aktualnie jest nieodłącznym elementem dań azjatyckich i afrykańskich. Ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest osobom z insulinoopornością oraz diabetykom. Fasolka szparagowa występuje w odmianie żółtej i zielonej. Zobaczcie, jak w ciekawy sposób możecie wykorzystać to warzywo w swojej kuchni.

Fasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Piotr Krzeslak - stock.adobe.com

Fasolka na śniadanie dla całej rodziny, czyli frittata z fasolką szparagową

Składniki:

  • 100 g ugotowanej fasolki szparagowej,
  • 1 szalotka,
  • 1 por,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 6 jajek,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • masło i oliwa,
  • sól i kolorowy mielony pieprz,
  • ewentualnie 3 łyżki tartego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik uruchamiamy i nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie siekamy pora i szalotkę i podsmażamy je na patelni, rozgrzewając na niej wcześniej masło i oliwę.
  2. Ugotowaną fasolkę i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy przez ok. 2 minuty.
  3. Jajka rozbijamy do miseczki i doprawiamy solą. Roztrzepujemy je. W tym czasie można dodać do nich parmezan.
  4. Jajka wylewamy na patelnię z warzywami i obficie posypujemy natką pietruszki. Patelnię przykrywamy i całość smażymy przez ok. 4 minuty.
  5. Frittatę odkrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Danie doprawiamy solą i pieprzem.

Pyszne kotlety z fasoli

Zupa z fasolką szparagową

Składniki:

  • 1,5 kg warzyw: fasolka szparagowa żółta i zielona, marchewka, cukinia, papryka, pomidory,
  • 2 l bulionu drobiowego,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • po 2 łyżki masła i oliwy do smażenia,
  • 1 garść posiekanego koperku.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle i oliwie razem z przyprawami. Przerzucamy zawartość patelni do garnka i zalewamy bulionem.
  2. Dodajemy całe ząbki czosnku.
  3. Całość gotujemy ok. 35 minut, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do talerzy i posypujemy koperkiem.

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło

Składniki:

  • 500 g młodej fasolki szparagowej,
  • 250 g kurek,
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki,
  • 2 szalotki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni,
  • sól i grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę czyścimy i kroimy na 4-centymetrowej długości kawałki. Kurki oczyszczamy i, jeśli są spore, kroimy na połówki albo w ćwiartki. Boczek kroimy w paseczki, a szalotki drobno siekamy.
  2. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut aż będzie al dente. Przelewamy ją zimną wodą na durszlaku i zostawiamy do odsączenia.
  3. Boczek smażymy na chrupko na maśle, a następnie dodajemy do niego szalotki, które smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurki i zwiększamy ogień. Polewamy je sokiem z cytryny i smażymy do odparowania całego płynu.
  4. Następnie wrzucamy do tego fasolkę. Obsmażamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu wlewamy ocet.
  5. Mieszamy i zestawiamy z palnika. Po zdjęciu z ognia dolewamy olej dyniowy i mieszamy do połączenia. Gotową sałatkę posypujemy pieprzem.

Tuńczyk z fasolką szparagową po chińsku

Składniki:

  • 30 dag fasolki szparagowej,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • 1/3 szkl. mięsnego bulionu,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową myjemy, a strączki kroimy na połowę. Na patelni rozgrzewamy olej.
  2. Wrzucamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tuńczyka. Chwilę przesmażamy i dodajemy fasolkę, sos sojowy oraz przyprawy.
  3. Wszystko smażymy 2-3 minuty, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy jeszcze przez 5 minut, mieszając co chwilę. Gotowe!

Frytki z fasolki szparagowej w tempurze

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 1 jajko,
  • ½ szkl. zimnej wody,
  • ½ szkl. mąki,
  • olej do smażenia.

Składniki na majonez z limonką i kolendrą:

  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • po szczypcie soli i cukru,
  • do smaku: kolendra i suszone płatki chili.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę oczyszczamy i odcinamy końcówki strąków. Jajko roztrzepujemy i łączymy je z wodą. Dodajemy do tego mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Sporą ilość oleju wlewamy do garnka o grubym dnie. Rozgrzewamy do 170 stopni.
  3. Fasolkę obtaczamy w cieście z mąki i smażymy ok. 4 minuty na głębokim tłuszczu. Po zrumienieniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.
  4. Frytki podajemy z majonezem, który samodzielnie przyrządzamy. Jak tego dokonać?
  5. Do wysokiego i wąskiego pojemnika wbijamy jajko. Dodajemy do niego musztardę, olej, sól i cukier. Ubijamy do momentu, aż sos nabierze kremowej konsystencji majonezu.
  6. Na koniec dodajemy do niego sok z limonki, posiekaną świeżą kolendrę oraz płatki chili.

Przedstawione propozycje to tylko niewielka część tego, co możemy przygotować z udziałem fasolki szparagowej. Możliwości są naprawdę nieograniczone.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw