Trwa ładowanie...

Piknikowe zapiekanki. Smakołyki idealne do zjedzenia w plenerze

Lato zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższy czas na pikniki. Szczególnie teraz,w dobie wciąż panującej pandemii, takie plenerowe spotkania będą na pewno jeszcze bardziej popularne niż do tej pory. A jeśli piknik: to kosz pełen pyszności. Oprócz tradycyjnych kanapek czy sałatek warto przygotować coś bardziej treściwego. Zapiekanki, które na zimno smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu to idealny pomysł.

Smakowite propozycje na letni piknikSmakowite propozycje na letni piknikŹródło: 123RF
d3ehoy6
d3ehoy6

Zapiekanka z kiełbasą i makaronem

Zacznijmy od jednej z najbardziej popularnych zapiekanek w polskiej kuchni, czyli tej zawierającej makaron i dobrej jakości wędlinę. Potrzebujemy: dwie szklanki makaronu penne, pęto dobrej, wędzonej kiełbasy, cebulę, kilka pieczarek, ser żółty, oliwę, ostrą paprykę, cząber, sól i pieprz.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, kiełbasę kroimy w plasterki, pieczarki na połowy a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy ugotowany makaron i przyprawy, mieszamy i smażymy chwilę. Wszystko przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego lub małych żaroodpornych miseczek, posypujemy serem i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków

Warzywne zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Możemy zapiekać wiele warzyw, my proponujemy zapiekankę, której głównymi składnikami będą bakłażany i ziemniaki. Składniki: dwa bakłażany, kilka ziemniaków, dwie cebule, czosnek, pomidory w puszce, starty parmezan, mozzarella, świeża bazylia, oliwa, sól, pieprz i cukier.

Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę

Bakłażany kroimy w plastry, ziemniaki obieramy i także kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i osuszamy je. Bakłażana smażymy na oliwie i osączamy na papierze kuchennym. Cebulę i czosnek siekamy, smażymy na oliwie, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy 15 minut. Wrzucamy posiekaną bazylię. Połowę bakłażana układamy w formie, na to wylewamy część sosu, rozkładamy ziemniaki, mozzarellę w plasterkach, znów bakłażany, sos, ziemniaki, a wierzch posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.

d3ehoy6

Zapiekanka z kurczakiem i kukurydzą

Kurczak na pikniku kojarzy nam się głównie z upieczonymi wcześniej nóżkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w zupełnie inny sposób. Potrzebujemy: trzy piersi z kurczaka, kilka pomidorów, mozzarellę, kukurydzę z puszki, ziemniaki, czosnek, masło, oliwę, śmietanę 30 procent, pęczek natki pietruszki, pieprz i sól.

Kukurydzę odsączamy, przekładamy do miksera, dodajemy obrane ząbki czosnku i śmietanę. Miksujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Dodajemy je do masy kukurydzianej razem z masłem, pieprzem i solą i rozgniatamy dokładnie widelcem. Kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy z obu stron na oliwie z dodatkiem masła. W formie do zapiekanki układamy masę kukurydziano-ziemniaczaną, na to pokrojone w plasterki piersi kurczaka, plastry pomidorów i mozzarelli. Wszystko posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ehoy6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
Więcej tematów