Piknikowe zapiekanki. Smakołyki idealne do zjedzenia w plenerze

Lato zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższy czas na pikniki. Szczególnie teraz,w dobie wciąż panującej pandemii, takie plenerowe spotkania będą na pewno jeszcze bardziej popularne niż do tej pory. A jeśli piknik: to kosz pełen pyszności. Oprócz tradycyjnych kanapek czy sałatek warto przygotować coś bardziej treściwego. Zapiekanki, które na zimno smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu to idealny pomysł.

PiknikSmakowite propozycje na letni piknik
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zapiekanka z kiełbasą i makaronem

Zacznijmy od jednej z najbardziej popularnych zapiekanek w polskiej kuchni, czyli tej zawierającej makaron i dobrej jakości wędlinę. Potrzebujemy: dwie szklanki makaronu penne, pęto dobrej, wędzonej kiełbasy, cebulę, kilka pieczarek, ser żółty, oliwę, ostrą paprykę, cząber, sól i pieprz.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, kiełbasę kroimy w plasterki, pieczarki na połowy a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy ugotowany makaron i przyprawy, mieszamy i smażymy chwilę. Wszystko przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego lub małych żaroodpornych miseczek, posypujemy serem i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków

Warzywne zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Możemy zapiekać wiele warzyw, my proponujemy zapiekankę, której głównymi składnikami będą bakłażany i ziemniaki. Składniki: dwa bakłażany, kilka ziemniaków, dwie cebule, czosnek, pomidory w puszce, starty parmezan, mozzarella, świeża bazylia, oliwa, sól, pieprz i cukier.

Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę

Bakłażany kroimy w plastry, ziemniaki obieramy i także kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i osuszamy je. Bakłażana smażymy na oliwie i osączamy na papierze kuchennym. Cebulę i czosnek siekamy, smażymy na oliwie, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy 15 minut. Wrzucamy posiekaną bazylię. Połowę bakłażana układamy w formie, na to wylewamy część sosu, rozkładamy ziemniaki, mozzarellę w plasterkach, znów bakłażany, sos, ziemniaki, a wierzch posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.

Zapiekanka z kurczakiem i kukurydzą

Kurczak na pikniku kojarzy nam się głównie z upieczonymi wcześniej nóżkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w zupełnie inny sposób. Potrzebujemy: trzy piersi z kurczaka, kilka pomidorów, mozzarellę, kukurydzę z puszki, ziemniaki, czosnek, masło, oliwę, śmietanę 30 procent, pęczek natki pietruszki, pieprz i sól.

Kukurydzę odsączamy, przekładamy do miksera, dodajemy obrane ząbki czosnku i śmietanę. Miksujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Dodajemy je do masy kukurydzianej razem z masłem, pieprzem i solą i rozgniatamy dokładnie widelcem. Kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy z obu stron na oliwie z dodatkiem masła. W formie do zapiekanki układamy masę kukurydziano-ziemniaczaną, na to pokrojone w plasterki piersi kurczaka, plastry pomidorów i mozzarelli. Wszystko posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯