Piknikowe zapiekanki. Smakołyki idealne do zjedzenia w plenerze

Lato zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższy czas na pikniki. Szczególnie teraz,w dobie wciąż panującej pandemii, takie plenerowe spotkania będą na pewno jeszcze bardziej popularne niż do tej pory. A jeśli piknik: to kosz pełen pyszności. Oprócz tradycyjnych kanapek czy sałatek warto przygotować coś bardziej treściwego. Zapiekanki, które na zimno smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu to idealny pomysł.

PiknikSmakowite propozycje na letni piknik
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zapiekanka z kiełbasą i makaronem

Zacznijmy od jednej z najbardziej popularnych zapiekanek w polskiej kuchni, czyli tej zawierającej makaron i dobrej jakości wędlinę. Potrzebujemy: dwie szklanki makaronu penne, pęto dobrej, wędzonej kiełbasy, cebulę, kilka pieczarek, ser żółty, oliwę, ostrą paprykę, cząber, sól i pieprz.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, kiełbasę kroimy w plasterki, pieczarki na połowy a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy ugotowany makaron i przyprawy, mieszamy i smażymy chwilę. Wszystko przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego lub małych żaroodpornych miseczek, posypujemy serem i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków

Warzywne zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Możemy zapiekać wiele warzyw, my proponujemy zapiekankę, której głównymi składnikami będą bakłażany i ziemniaki. Składniki: dwa bakłażany, kilka ziemniaków, dwie cebule, czosnek, pomidory w puszce, starty parmezan, mozzarella, świeża bazylia, oliwa, sól, pieprz i cukier.

Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę

Bakłażany kroimy w plastry, ziemniaki obieramy i także kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i osuszamy je. Bakłażana smażymy na oliwie i osączamy na papierze kuchennym. Cebulę i czosnek siekamy, smażymy na oliwie, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy 15 minut. Wrzucamy posiekaną bazylię. Połowę bakłażana układamy w formie, na to wylewamy część sosu, rozkładamy ziemniaki, mozzarellę w plasterkach, znów bakłażany, sos, ziemniaki, a wierzch posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.

Zapiekanka z kurczakiem i kukurydzą

Kurczak na pikniku kojarzy nam się głównie z upieczonymi wcześniej nóżkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w zupełnie inny sposób. Potrzebujemy: trzy piersi z kurczaka, kilka pomidorów, mozzarellę, kukurydzę z puszki, ziemniaki, czosnek, masło, oliwę, śmietanę 30 procent, pęczek natki pietruszki, pieprz i sól.

Kukurydzę odsączamy, przekładamy do miksera, dodajemy obrane ząbki czosnku i śmietanę. Miksujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Dodajemy je do masy kukurydzianej razem z masłem, pieprzem i solą i rozgniatamy dokładnie widelcem. Kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy z obu stron na oliwie z dodatkiem masła. W formie do zapiekanki układamy masę kukurydziano-ziemniaczaną, na to pokrojone w plasterki piersi kurczaka, plastry pomidorów i mozzarelli. Wszystko posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru