Piknikowe zapiekanki. Smakołyki idealne do zjedzenia w plenerze
Lato zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższy czas na pikniki. Szczególnie teraz,w dobie wciąż panującej pandemii, takie plenerowe spotkania będą na pewno jeszcze bardziej popularne niż do tej pory. A jeśli piknik: to kosz pełen pyszności. Oprócz tradycyjnych kanapek czy sałatek warto przygotować coś bardziej treściwego. Zapiekanki, które na zimno smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu to idealny pomysł.
Zapiekanka z kiełbasą i makaronem
Zacznijmy od jednej z najbardziej popularnych zapiekanek w polskiej kuchni, czyli tej zawierającej makaron i dobrej jakości wędlinę. Potrzebujemy: dwie szklanki makaronu penne, pęto dobrej, wędzonej kiełbasy, cebulę, kilka pieczarek, ser żółty, oliwę, ostrą paprykę, cząber, sól i pieprz.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, kiełbasę kroimy w plasterki, pieczarki na połowy a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy ugotowany makaron i przyprawy, mieszamy i smażymy chwilę. Wszystko przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego lub małych żaroodpornych miseczek, posypujemy serem i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków
Warzywne zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Możemy zapiekać wiele warzyw, my proponujemy zapiekankę, której głównymi składnikami będą bakłażany i ziemniaki. Składniki: dwa bakłażany, kilka ziemniaków, dwie cebule, czosnek, pomidory w puszce, starty parmezan, mozzarella, świeża bazylia, oliwa, sól, pieprz i cukier.
Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Bakłażany kroimy w plastry, ziemniaki obieramy i także kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut. Odcedzamy i osuszamy je. Bakłażana smażymy na oliwie i osączamy na papierze kuchennym. Cebulę i czosnek siekamy, smażymy na oliwie, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy 15 minut. Wrzucamy posiekaną bazylię. Połowę bakłażana układamy w formie, na to wylewamy część sosu, rozkładamy ziemniaki, mozzarellę w plasterkach, znów bakłażany, sos, ziemniaki, a wierzch posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.
Zapiekanka z kurczakiem i kukurydzą
Kurczak na pikniku kojarzy nam się głównie z upieczonymi wcześniej nóżkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w zupełnie inny sposób. Potrzebujemy: trzy piersi z kurczaka, kilka pomidorów, mozzarellę, kukurydzę z puszki, ziemniaki, czosnek, masło, oliwę, śmietanę 30 procent, pęczek natki pietruszki, pieprz i sól.
Kukurydzę odsączamy, przekładamy do miksera, dodajemy obrane ząbki czosnku i śmietanę. Miksujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Dodajemy je do masy kukurydzianej razem z masłem, pieprzem i solą i rozgniatamy dokładnie widelcem. Kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy z obu stron na oliwie z dodatkiem masła. W formie do zapiekanki układamy masę kukurydziano-ziemniaczaną, na to pokrojone w plasterki piersi kurczaka, plastry pomidorów i mozzarelli. Wszystko posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.