Trwa ładowanie...
d281es1
31-05-2021 10:21

Puszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po kroku

Przepis

Puszysta chałka to doskonały pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu. Posmarowana masłem z odrobiną dżemu zachwyci zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d281es1
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • 550 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550)
  • 1 paczka suszonych drożdży około 7 g
  • 270 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego (niekoniecznie, można pominąć)

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2-3 garście płatków migdałowych
Przepis
  • Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone masło i postawić na ogniu. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, mleko ma być ciepłe, ale niegorące.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sól, jajko, wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Ciasto wyrabiałam mikserem przez około 10 minut, aż zaczęło odchodzić od ścianek miski.
  • Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 65-70 minut.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować podłużony rulonik o długości około 40 cm.
  • Kawałki ciasta ze sobą połączyć i zrobić warkocz. Ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  • Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim dokładnie ciasto. Chałkę posypać płatkami migdałowymi i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra–dół przez około 35-40 minut (trzeba uważać, żeby jej nie przypalić). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Chałkę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Puszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
d281es1
d281es1
d281es1
Więcej tematów
d281es1