Puszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po kroku

Puszysta chałka to doskonały pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu. Posmarowana masłem z odrobiną dżemu zachwyci zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Puszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po krokuPuszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po kroku
Natalia Kudela

Składniki

  • 550 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550)
  • 1 paczka suszonych drożdży około 7 g
  • 270 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego (niekoniecznie, można pominąć)

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2-3 garście płatków migdałowych

Przepis

  • Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone masło i postawić na ogniu. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, mleko ma być ciepłe, ale niegorące.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sól, jajko, wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Ciasto wyrabiałam mikserem przez około 10 minut, aż zaczęło odchodzić od ścianek miski.
  • Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 65-70 minut.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować podłużony rulonik o długości około 40 cm.
  • Kawałki ciasta ze sobą połączyć i zrobić warkocz. Ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  • Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim dokładnie ciasto. Chałkę posypać płatkami migdałowymi i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra–dół przez około 35-40 minut (trzeba uważać, żeby jej nie przypalić). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Chałkę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej