Trwa ładowanie...
darfvea
31-05-2021 10:21

Puszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po kroku

Przepis

Puszysta chałka to doskonały pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu. Posmarowana masłem z odrobiną dżemu zachwyci zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

darfvea
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki
  • 550 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550)
  • 1 paczka suszonych drożdży około 7 g
  • 270 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego (niekoniecznie, można pominąć)

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2-3 garście płatków migdałowych
Przepis
  • Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone masło i postawić na ogniu. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, mleko ma być ciepłe, ale niegorące.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sól, jajko, wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Ciasto wyrabiałam mikserem przez około 10 minut, aż zaczęło odchodzić od ścianek miski.
  • Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 65-70 minut.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować podłużony rulonik o długości około 40 cm.
  • Kawałki ciasta ze sobą połączyć i zrobić warkocz. Ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  • Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim dokładnie ciasto. Chałkę posypać płatkami migdałowymi i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra–dół przez około 35-40 minut (trzeba uważać, żeby jej nie przypalić). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Chałkę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Puszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj