Puszysta chałka na śniadanie. Prosty przepis krok po kroku
Puszysta chałka to doskonały pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu. Posmarowana masłem z odrobiną dżemu zachwyci zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2-3 garście płatków migdałowych
- Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone masło i postawić na ogniu. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, mleko ma być ciepłe, ale niegorące.
- Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sól, jajko, wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Ciasto wyrabiałam mikserem przez około 10 minut, aż zaczęło odchodzić od ścianek miski.
- Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 65-70 minut.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować podłużony rulonik o długości około 40 cm.
- Kawałki ciasta ze sobą połączyć i zrobić warkocz. Ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
- Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim dokładnie ciasto. Chałkę posypać płatkami migdałowymi i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra–dół przez około 35-40 minut (trzeba uważać, żeby jej nie przypalić). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Chałkę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze