Pomidor - warzywo na upały

Któż z nas nie wyobraża sobie lata bez pomidorów? Są to nie tylko smaczne warzywa, ale także bardzo zdrowe i dobrze czujące się w naszym klimacie. Zobacz, jakie właściwości ma pomidor i w jakich potrawach możesz go wykorzystać.

Pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Zwyczajowo nazywamy pomidora "warzywem", jednakże z botanicznego punktu widzenia jest to owoc wyodrębnionej przez naukowców rośliny z rodziny psiankowatych, pochodzącej z Ameryki Południowej.

Pomidor zwyczajny dobrze się czuje w naszym klimacie, może być uprawiany w przydomowych ogródkach bądź w szklarni. Wszyscy wiemy, że pomidor najbardziej kojarzy się z czerwoną, dużą kulą, ale możemy także znaleźć pomidory lekko zielone i żółte, a nawet czarne, również pomidory o podłużnym kształcie, przypominające paprykę. Jadamy także pomidory malinowe, które są bardzo duże i z reguły delikatnie czerwone, bardziej różowe; smakują nam również pomidorki koktajlowe, które są malutkie, okrągłe i idealnie nadają się np. do koreczków.

Pomidor jest bardzo soczysty, miękki, o wyrazistym smaku; jadalny jest zarówno miąższ, jak i skórka, ale z różnych kulinarnych względów skórkę się często usuwa. Pomidory możemy kupować w sklepach przez cały rok, ale należy pamiętać, że te "zimowe" mają często mniej składników odżywczych i nie są tak wyraziste w smaku. Warto również pamiętać, że pomidorów nie powinno się łączyć z ogórkami, gdyż zawarty w ogórkach enzym zabija witaminę C.

4 warzywa na upalne dni

Pomidor – wartości odżywcze

Pomidor jest przede wszystkim bogaty w likopen – naturalny barwnik i jednocześnie silny przeciwutleniacz, który bardzo pozytywnie działa na nasze zdrowie. Jest to także warzywo bogate w witaminę C, witaminę PP, a także witaminę E i K. Ponadto w pomidorze znajdziemy mnóstwo potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Pomidory zawierają dużo wody i bardzo mało kalorii: w jednej 100-gramowej kuli znajdziemy zaledwie 15 kcal i 0.2 g tłuszczu.

Pomidor – właściwości lecznicze

Likopen zawarty w pomidorach jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i dlatego może przeciwdziałać rozwojowi nowotworów, zwłaszcza prostaty i szyjki macicy. Likopen pomaga także utrzymać prawidłowy stan układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Zawarte w pomidorach witaminy korzystnie wpływają na odporność organizmu, również na urodę, gdyż łagodzą zmiany trądzikowe i zmarszczki, wzmacniają i nawilżają skórę, pomagają w likwidacji przebarwień. Ponadto pomidor działa moczopędnie i jest doskonałym składnikiem diety odchudzającej, gdyż zawiera mało kalorii i dużo wody.

Pomidor – kulinarne zastosowanie

Pomidory jadamy w różnych postaciach, przede wszystkim na surowo w sałatkach, surówkach lub na kanapkach, ale także w postaci przetworzonej, zwłaszcza w postaci koncentratu pomidorowego, który jest szeroko wykorzystywany jako dodatek do wielu dań, a także ketchupu – uwielbianego na całym świecie przecieru pomidorowego z dodatkiem rożnych przypraw. Pomidory są przede wszystkim składnikiem sosu bolońskiego do włoskiej pasty, doskonale zatem łączą się z serami oraz zielonymi przyprawami, np. oregano i bazylią. Z pomidorów oczywiście można zrobić zupę pomidorową, a także sosy i nawet dżemy na słodko.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟