Trwa ładowanie...
d36a24o
27-10-2022 09:26

Polędwiczki wieprzowe duszone z podgrzybkami

Przepis

Delikatne i miękkie polędwiczki w aromatycznym sosie grzybowym możemy przygotować na niedzielny obiad lub nadchodzące święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d36a24o
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 80 g cebuli
  • 20 g oleju
  • 500 g podgrzybków ugotowanych
  • 370 g wody
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 20 g mąki pszennej
  • 40 g śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz
Przepis
  • Mięso posypujesz pieprzem, solą, układasz w rękawie do pieczenia i pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz ugotowane grzyby, podlewasz bulionem, dodajesz sos sojowy, doprawiasz pieprzem oraz solą i gotujesz 20 minut.
  • Sos zagęszczasz mąką rozrobioną ze śmietaną, gotujesz do chwili zagotowania.
  • Polędwiczki po upieczeniu kroisz na mniejsze kawałki, polewasz sosem z grzybami. Danie podajesz z kopytkami, kluskami śląskimi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polędwiczki wieprzowe duszone z podgrzybkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36a24o
d36a24o
d36a24o
d36a24o
Więcej tematów
d36a24o