Polędwiczki wieprzowe duszone z podgrzybkami
Delikatne i miękkie polędwiczki w aromatycznym sosie grzybowym możemy przygotować na niedzielny obiad lub nadchodzące święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 80 g cebuli
- 20 g oleju
- 500 g podgrzybków ugotowanych
- 370 g wody
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 20 g mąki pszennej
- 40 g śmietany 30 proc.
- sól, pieprz
- Mięso posypujesz pieprzem, solą, układasz w rękawie do pieczenia i pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz ugotowane grzyby, podlewasz bulionem, dodajesz sos sojowy, doprawiasz pieprzem oraz solą i gotujesz 20 minut.
- Sos zagęszczasz mąką rozrobioną ze śmietaną, gotujesz do chwili zagotowania.
- Polędwiczki po upieczeniu kroisz na mniejsze kawałki, polewasz sosem z grzybami. Danie podajesz z kopytkami, kluskami śląskimi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze