Trwa ładowanie...
d3wgnau
d3wgnau

Polędwica wołowa z octem balsamicznym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d3wgnau
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 700 g polędwicy wołowej
  • 200 ml octu balsamicznego
  • 150 ml wody
  • mąka do obtaczania
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 4 łyżki masła
  • rukola lub szparagi
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • świeży tymianek
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
Przepis

Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie pieprzem, otaczamy w mące. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10-15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu.

Na koniec dodajemy masło. Równolegle obgotowujemy ziemniaki przez 5-6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200 stopniach C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).·Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą. Można doprawić do smaku solą i pieprzem

Przepis dodał użytkownik kasia

Polędwica wołowa z octem balsamicznym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3wgnau

Podziel się opinią

Share
d3wgnau
d3wgnau

d3wgnau
d3wgnau
d3wgnau