Polędwica wołowa z octem balsamicznym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 700 g polędwicy wołowej
- 200 ml octu balsamicznego
- 150 ml wody
- mąka do obtaczania
- 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 4 łyżki masła
- rukola lub szparagi
- 1 kg młodych ziemniaków
- świeży tymianek
- gruboziarnista sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie pieprzem, otaczamy w mące. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10-15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu.
Na koniec dodajemy masło. Równolegle obgotowujemy ziemniaki przez 5-6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200 stopniach C (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).·Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą. Można doprawić do smaku solą i pieprzem
Przepis dodał użytkownik kasia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze