Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" na rodzinny obiad proponuje polędwiczkę wieprzową w stylu saltimbocca. Saltimbocca to tradycyjne włoskie danie - cielęce zraziki z szałwią i dojrzewającą szynką, smażone na maśle.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d2isyz5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
kotleciki z polędwicy wieprzowej
Królestwo garów
kotleciki z polędwicy wieprzowej
Składniki
Przepis
  • Mięso pokroić w 8 plastrów. Lekko je rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy.
  • Na wierzchu ułożyć plaster szynki i spiąć go z mięsem wykałaczkami.
  • Na patelni rozgrzać masło z oliwą.
  • Układać kotleciki i smażyć, aż się zrumienią od spodu.
  • Wlać wino i chwilę razem dusić.
  • Przed podaniem wyjąć wykałaczki z mięsa.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2isyz5
Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5