Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" na rodzinny obiad proponuje polędwiczkę wieprzową w stylu saltimbocca. Saltimbocca to tradycyjne włoskie danie - cielęce zraziki z szałwią i dojrzewającą szynką, smażone na maśle.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g polędwiczki wieprzowej,
- liście szałwii,
- 8 plasterków prosciutto,
- masło,
- oliwa,
- 100 ml białego wytrawnego wina.
Przepis
- Mięso pokroić w 8 plastrów. Lekko je rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy.
- Na wierzchu ułożyć plaster szynki i spiąć go z mięsem wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać masło z oliwą.
- Układać kotleciki i smażyć, aż się zrumienią od spodu.
- Wlać wino i chwilę razem dusić.
- Przed podaniem wyjąć wykałaczki z mięsa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl