Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" na rodzinny obiad proponuje polędwiczkę wieprzową w stylu saltimbocca. Saltimbocca to tradycyjne włoskie danie - cielęce zraziki z szałwią i dojrzewającą szynką, smażone na maśle.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 300 g polędwiczki wieprzowej,
- liście szałwii,
- 8 plasterków prosciutto,
- masło,
- oliwa,
- 100 ml białego wytrawnego wina.
- Mięso pokroić w 8 plastrów. Lekko je rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy.
- Na wierzchu ułożyć plaster szynki i spiąć go z mięsem wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać masło z oliwą.
- Układać kotleciki i smażyć, aż się zrumienią od spodu.
- Wlać wino i chwilę razem dusić.
- Przed podaniem wyjąć wykałaczki z mięsa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze