Poduszeczki z owocami i kwiatami akacji

Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebny jest piekarnik, są po prostu smażone. Można podawać na ciepło lub zimno. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Poduszeczki z owocami i kwiatami akacjiPoduszeczki z owocami i kwiatami akacji
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sezonowe owoce (truskawki, brzoskwinie, morele)
  • kwiaty akacji
  • tłuszcz do smażenia (masło i olej)
  • cukier puder

Przepis

  • Oderwać płatki kwiatów od szypułek.
  • Umyte owoce pokroić w ćwiartki lub ósemki.
  • Płat ciast francuskiego podzielić na 6 części. Na każdej ułożyć płatki akacji, na nich owoce.
  • Ciasto złożyć w kopertę i końce przycisnąć, aby się skleiły.
  • Układać ciastka zlepieniem do dołu na rozgrzanym maśle klarowanym lub mieszance masła i oleju.
  • Gdy przyrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Uważać, aby się nie przypaliły.
  • Usmażone ciastka wyjmować na ręcznik papierowy. Następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło lub zimno.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów