Poduszeczki z owocami i kwiatami akacji
Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebny jest piekarnik, są po prostu smażone. Można podawać na ciepło lub zimno. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sezonowe owoce (truskawki, brzoskwinie, morele)
- kwiaty akacji
- tłuszcz do smażenia (masło i olej)
- cukier puder
- Oderwać płatki kwiatów od szypułek.
- Umyte owoce pokroić w ćwiartki lub ósemki.
- Płat ciast francuskiego podzielić na 6 części. Na każdej ułożyć płatki akacji, na nich owoce.
- Ciasto złożyć w kopertę i końce przycisnąć, aby się skleiły.
- Układać ciastka zlepieniem do dołu na rozgrzanym maśle klarowanym lub mieszance masła i oleju.
- Gdy przyrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Uważać, aby się nie przypaliły.
- Usmażone ciastka wyjmować na ręcznik papierowy. Następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło lub zimno.
Polecamy też: Sałatka z groszku z porem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze