Trwa ładowanie...

Podróże kulinarne z Robertem Makłowiczem w warszawskim Hotelu Bristol

Nie zawsze trzeba podróżować daleko, by zasmakować potraw znajodleglejszych krajów. Restauracja Hotelu Bristol przenosi smakoszy wróżne zakątki świata. Wszystko dzięki kolejnej już współpracy hotelu zRobertem Makłowiczem, który tym razem jest inspiratorem menu. Słynnykulinarny obieżyświat i miłośnik kuchni co miesiąc przenosi gości w innemiejsce na kulinarnej mapie świata. Gdzie zabierze nas w wakacje?

Materiał sponsorowany przez Restauracja Marconi
 Źródło: materiały partnera
dtjboc0
dtjboc0

Podróż smakiem po mapie zaczęła się w marcu od Belgii. W kwietniu Robert Makłowicz zabrał nasze podniebienia do Francji, w maju odbyliśmy wyprawę do Wiednia, a w czerwcu na talerzu zagościły specjały Wielkiej Brytanii.

Po tej kulinarnej wycieczce, w lipcu i sierpniu przyszedł czas na prawdziwie letnie smaki i kuchnię Hiszpanii! Słynie ona z tapasów idealnych na długie, ciepłe wieczory spędzone na zielonym patio Hotelu Bristol, przy kieliszku świetnego iberyjskiego wina. W hiszpańskim menu znajdziemy wiele z tego, z czego Hiszpania słynie, wspaniałe owcze sery, najlepsza na świecie dojrzewająca szynka pochodząca od wolno biegających świń rasy cerdo ibeorico, owoce morza, wina i wiele innych wspaniałości.

Hiszpania to prawdziwy kulturowy i kulinarny skarbiec. Katalonia, Kraj Basków, Andaluzja, Galicja, Kastylia to tylko niektóre z regionów z własną wspaniałą kulturą kulinarną, które razem stanowią jedyną w swoim rodzaju całość - mówi Robert Makłowicz o swoich kulinarnych inspiracjach - Ostatnimi laty hiszpańscy szefowie kuchni rywalizują ze swymi francuskimi kolegami o miano najjaśniejszych gwiazd na światowym gastronomicznym firmamencie. To właśnie Hiszpanii jedzeniowy świat zawdzięcza koncepcje tapas zwanych również pintxos, małych porcji różnorodnych lokalnych dań, które pierwotnie służyły jako towarzysze do kieliszków wina, by z czasem przemienić się w jakże ożywczy podpatrywany przez cały świat trend - dodaje obieżyświat.

Pozycje zasługujące na szczególną uwagę to zdecydowanie różnorodne zestawy pinchos, chłodnik "Salmorejo", Paella w wersji mięsnej i wegetariańskiej, wyborne owoce morza czy desery takie jak churros oraz krem kataloński.

dtjboc0

Hiszpańskie menu jest dostępne codziennie, podczas lunchu i kolacji w restauracji Marconi. Więcej informacji: www.restauracjamarconi.pl

Materiał sponsorowany przez Restauracja Marconi
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj