Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką
- ziemniaki 1 kg
- ziemniaki ugotowane i przetarte przez praskę 300g
- mięso mielone wieprzowe 300g
- bułka czerstwa 1 szt lub tarta 20 g
- jajko 1 szt
- cebula 300g
- brukselka Hortex 300g
- olej
- masło 40 g
- gaza lub pielucha tetrowa
- sól, pieprz
Mięso doprawiamy, dodajemy 1/3 podsmażonej cebuli, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Ziemniaki ścieramy na tarce (na drobnych oczkach) następnie odciskamy przez gazę płyn i zlewamy do miski. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dobrze wyrabiamy dodając skrobię, która powstanie po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków. Dodajemy trochę gorącej wody i dobrze wyrabiamy dodając przyprawy. Ciasto formujemy w małe placki, w które wkładamy mięso mielone. Formujemy kształt kartacza, następnie gotujemy ok. 30 min.
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy liście obrane z brukselki Hortex, smażymy ok. 3 min i polewamy kartacze.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze