Trwa ładowanie...
d4htl1o

Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką

Przepis
4.7
(18 głosów)
Oceń:
d4htl1o
Składniki
  • ziemniaki 1 kg
  • ziemniaki ugotowane i przetarte przez praskę 300g
  • mięso mielone wieprzowe 300g
  • bułka czerstwa 1 szt lub tarta 20 g
  • jajko 1 szt
  • cebula 300g
  • brukselka Hortex 300g
  • olej
  • masło 40 g
  • gaza lub pielucha tetrowa
  • sól, pieprz
Przepis

Mięso doprawiamy, dodajemy 1/3 podsmażonej cebuli, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Ziemniaki ścieramy na tarce (na drobnych oczkach) następnie odciskamy przez gazę płyn i zlewamy do miski. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dobrze wyrabiamy dodając skrobię, która powstanie po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków. Dodajemy trochę gorącej wody i dobrze wyrabiamy dodając przyprawy. Ciasto formujemy w małe placki, w które wkładamy mięso mielone. Formujemy kształt kartacza, następnie gotujemy ok. 30 min.

Cebulę szklimy na maśle, dodajemy liście obrane z brukselki Hortex, smażymy ok. 3 min i polewamy kartacze.

O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

d4htl1o

Podziel się opinią

Share
d4htl1o
d4htl1o
d4htl1o
Więcej tematów
d4htl1o