Podkręca metabolizm i pomaga spalać tłuszcz. Niemal każdy ma w swojej kuchni
Odchudzanie to długotrwały proces, który wymaga wprowadzenia trwałej zmiany nie tylko w nawykach żywieniowych, ale w całym trybie życia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w rozsądny sposób nieco przyspieszyć pojawienie się wyczekiwanych efektów. Wystarczy sięgnąć po kilka przypraw z kuchennej półki, które pobudzają metabolizm.
Warto zwrócić uwagę na papryczkę chili, która dzięki zawartości kapsaicyny nadaje potrawom charakterystyczny ostry smak. Różne rodzaje papryczek dodają mniej lub więcej pikanterii, która jest mierzona w skali Scoville’a (SHU). Zwykła czerwona papryka, która nie jest ostra, ma 0 SHU. Ostrość czarnego pieprzu wynosi od 100 do 500 SHU, ale już papryka Tabasco ma ok. 50 tys. SHU. Bardzo ostra papryka Carolina Reaper osiąga wartość 1,5 mln SHU.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę
Jak papryka chili wpływa na organizm?
Ostra papryka, ale także inne przyprawy zawierające pochodne kapsaicyny, czyli kapsaicynoidy, nie tylko sprawiają, że dania lepiej smakują, ale także pobudzają termogenezę. Taki efekt pojawia się także po zjedzeniu czarnego pieprzu czy kurkuminy. W efekcie robi się gorąco – to naturalna reakcja obronna organizmu, który w ten sposób próbuje się schłodzić.
Taka reakcja organizmu na kapsaicynę wymaga energii, czyli już podczas jedzenia spalamy pewną ilość kalorii. Regularne spożywanie potraw z dodatkiem papryczki chili wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, niektóre osoby odczuwają także zmniejszenie apetytu. Jednak warto pamiętać o tym, że papryczka chili nie jest "cudownym lekiem" na odchudzanie, a jedynie wspomaga ten proces. Zatem warto zachować zdrowy rozsądek.
Badania wykazały właściwości antyrakowe
Właściwości papryczki chili zwracają uwagę nie tylko osób na diecie odchudzającej, ale także lekarzy i naukowców. Już w 2006 roku opublikowano wyniki badań zespołu z Nottingham University, które wykazały, że kapsaicyna pobudza komórki rakowe do samozniszczenia.
"Ponieważ związki te atakują samo serce komórek nowotworowych, wierzymy, że w efekcie odkryliśmy fundamentalną piętę achillesową wszystkich nowotworów" – mówi jeden z badaczy dr Timothy Bates (za: news.bbc.co.uk).
Badania nad rolą kapsaicyny w profilaktyce antynowotworowej nadal trwają i nie ma jeszcze jednoznacznych dowodów na antyrakowe działanie kapsaicyny. Papryczka chili może pełnić ważną rolę w profilaktyce, ale obecnie nie jest w stanie wyleczyć raka.
Nadmiar kapsaicyny może być trujący
Papryczka chili, spożywana w niewielkich ilościach, pozytywnie wpływa na organizm, pobudzając przemianę materii. Jednak w nadmiarze, gdy proces schładzania organizmu kosztuje nas zbyt wiele energii, mogą pojawić się problemy, na przykład z oddychaniem. Kapsaicyna może także podrażniać błony śluzowe żołądka czy prowadzić do niestrawności.