Trwa ładowanie...

Po jakie ryby warto sięgać najczęściej? Opinia dietetyka

Przeciętny Polak zjada rocznie około 12 kilogramów ryb, czyli trzy razy mniej niż wieprzowiny. Raczej nigdy nie dorównamy Portugalczykowi, który pochłania ich nawet 90 kg, ale na pewno warto poprawić statystyki, gdyż ryby to wyjątkowe zdrowy produkt spożywczy. Po które warto sięgać najczęściej? na to pytania odpowiada dietetyczka Aneta Łańcuchowska.

Ryby są najlepszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie Ryby są najlepszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie Źródło: Adobe Stock, fot: ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com
d21x3o7
d21x3o7

WP Kuchnia: Od dziecka większość z nas słyszy, że warto jeść ryby. Co właściwie wnoszą do naszej diety?

Aneta Łańcuchowska, dietetyk: Najważniejszymi wśród substancji odżywczych, jakie możemy znaleźć w rybach, są zdrowe tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, które charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością rzędu 90 procent. Główną zaletą mięsa ryb jest również duża zawartość łatwo przyswajalnego białka. Ryby są też bogatym źródłem witamin z grupy A, D, K i B. Mięso ryb zawiera także znaczne ilości składników mineralnych przede wszystkim selen, żelazo, jod, magnez oraz potas.

Obecnie dość dużo mówi się o właściwościach makreli. Jakie korzyści możemy mieć z jedzenia właśnie tego gatunku ryby?

Makrela, oprócz swoich niezaprzeczalnych walorów smakowych, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. W jej składzie znajdziemy zarówno kwasy omega-3, posiadające właściwości przeciwzapalne, wpływające na prawidłową pracę naszego mózgu oraz wspomagające nasz układ sercowo-naczyniowy, jak i całą gamę witamin, m.in. A, D, K oraz witaminy z grupy B. Makrela to również źródło łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego składnika budulcowego naszego organizmu. Chociaż bogatszym źródłem białka są ryby chude, takie jak tuńczyk czy halibut, to tłuste mięso makreli również może wzbogacić dietę o ten cenny składnik.

Czy teraz, w okresie jesienno-zimowym, ryby takie jak makrela mogą przynieść nam szczególne korzyści zdrowotne i pomóc budować odporność?

Oczywiście, ze względu na skład mięsa makreli, w którym znajdziemy zarówno kwasy omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych, tym samym wspierające układ immunologiczny, jak i wiele cennych witamin wzmacniających nasz układ odpornościowy, wśród których prym wiedzie witamina D.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Makrelę większość z nas zna pod postacią wędzoną. W jakiej formie możemy jeszcze ją jeść, by skorzystać z pełni jej wartości odżywczych?

Do najlepszych, pod kątem zachowania wartości odżywczych, metod przygotowywania ryb należy gotowanie na parze, gotowanie w wodzie oraz pieczenie w niskiej temperaturze. Te sposoby przygotowania makreli chronią kwasy tłuszczowe omega-3 przed nadmiernym utlenianiem. Lepiej natomiast unikać ryb smażonych w panierce czy na głębokim oleju, ponieważ są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Gotowe danie rybne warto skropić sokiem z cytryny, dzięki temu zwiększy się przyswajalność zawartego w nim żelaza.

d21x3o7

Makrelę uznaje się za rybę tłustą – czy to produkt dla każdego? Kto właściwie powinien jeść makrelę?

Makrela należy do ryb tłustych, dzięki temu jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, kluczowych m.in. dla usprawnienia pracy serca, normalizacji ciśnienia krwi czy też poprawienia funkcjonowania układu nerwowego. Tłuszcze zawarte w pożywieniu są także najbardziej skoncentrowanym źródłem energii dostępnym człowiekowi, jak również stanowią nośnik dla wielu składników odżywczych, w tym witamin. Warto zdawać sobie sprawę, jak ważną rolę w organizmie odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe i jak wiele mają pozytywnych właściwości. Makrela wędzona zawiera jednak spore ilości soli, dlatego osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny ograniczyć jej ilość w diecie. Również kobiety w ciąży i małe dzieci powinny unikać makreli królewskiej ze względu na możliwość kumulowania w niej związków rtęci.

Czy jedzenie ryb chroni nas przed chorobami?

Mięso ryb tłustych, będących bogatym źródłem kwasów omega-3, ma właściwości przeciwzapalne, wzmacniające naszą barierę autoimmunologiczną. Zawiera również witaminę D niezbędną do budowania naszej odporności oraz witaminę A o właściwościach antyoksydacyjnych, wymiatających z naszego organizmu wolne rodniki.

Aneta Łańcuchowska Materiały prasowe
Aneta Łańcuchowska Źródło: Materiały prasowe

Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryby?

Przede wszystkim sami dawajmy im dobry przykład i nie zapominajmy o regularnym serwowaniu dań z ryb na naszych stołach. Polecam serwowanie dzieciom ryb w różnej postaci, kotleciki, pulpeciki lub np. zupa rybna mogą okazać się przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę". Pamiętajmy, że dzieci uczą się przez obserwację i doświadczanie, zaprośmy więc je do wspólnego gotowania i opowiadajmy im ciekawie o rybach, to też może sprawić, że chętniej po nie sięgną.

d21x3o7

Panuje przekonanie, że ryby są drogie i dlatego wielu ludzi tak rzadko je kupuje. Czy tak rzeczywiście jest?

Niektóre gatunki ryb, z uwagi na uwarunkowania rynkowe, są drogie, inne dostępne są za całkiem rozsądne pieniądze, szczególnie biorąc pod uwagę ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Makrela, ze względu na swoją dostępność, ale również proces połowu, zalicza się do ryb mogących poszczycić się konkurencyjną ceną. Biorąc pod uwagę rosnące ceny mięsa, ryby są świetną alternatywą dla produktów białkowych, zarówno pod kątem ceny, jak i właściwości odżywczych.

Czy na przestrzeni lat zmieniła się świadomość Polaków, jeśli chodzi o to, jakie właściwości mają ryby?

W związku z rosnącą świadomością Polaków w zakresie zdrowego żywienia w ostatnich latach obserwujemy stopniowy wzrost spożycia ryb. Obecnie jemy około 1 kg ryb miesięcznie, co daje niezły wynik, biorąc pod uwagę, że jeszcze dziesięć lat temu wartość ta była ponad połowę niższa. Tak jak wspominałam, ryby są najlepszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, a ich dobroczynny wpływ na zdrowie został szczegółowo opisany. Dzięki m.in. takim inicjatywom jak kampania "Makrela SUPERDOBRA" ryby stają się stałym elementem naszej diety. Tak trzymać!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj