Panierka do ryby. Trzy przepisy na genialną i chrupiącą rybkę

Ryba w złocistej chrupiącej panierce może nam przypomnieć beztroskie chwile podczas wakacji nad morzem. Jak przygotować taką rybkę? To bardzo proste. na dodatek wcale nie musimy ograniczać się jedynie do panierki z bułki tartej i jajek. Zobaczcie nasze smakowite propozycje.

Ryba w paniercePanierka nie musi być nudna
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Panierka z płatków kukurydzianych

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • sól, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Rybę oprósz solą, papryką i dwiema łyżkami mąki. Kawałki ryby powinny być dokładnie obtoczone w mące.
  • W miseczce roztrzep jajko. Płatki kukurydziane pokrusz.
  • Zanurz dorsza w jajku, a potem obtocz w płatkach kukurydzianych i smaży na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Panierka z krakersów

Składniki:

  • 400 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka krakersów
  • sól, pieprz, suszony koperek, granulowany czosnek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę obtocz dokładnie w mące.
  2. W miseczce roztrzep jajko, dodaj przyprawy i wymieszaj. Krakersy pokrusz.
  3. Kawałki ryby zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w krakersach. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron.
Ryba panierka
© 123RF

Panierka kokosowa do ryby

Składniki:

  • 400 g filetów ulubionej ryby np. mintaja
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  2. W innej miseczce wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
  3. Rybę zanurz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec ją w piekarniku (30-40 minut 1 180 st. C).
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce