Trwa ładowanie...

Panierka do ryby. Trzy przepisy na genialną i chrupiącą rybkę

Ryba w złocistej chrupiącej panierce może nam przypomnieć beztroskie chwile podczas wakacji nad morzem. Jak przygotować taką rybkę? To bardzo proste. na dodatek wcale nie musimy ograniczać się jedynie do panierki z bułki tartej i jajek. Zobaczcie nasze smakowite propozycje.

Panierka nie musi być nudnaPanierka nie musi być nudnaŹródło: 123RF
d3k1g25
d3k1g25

Panierka z płatków kukurydzianych

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • sól, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Rybę oprósz solą, papryką i dwiema łyżkami mąki. Kawałki ryby powinny być dokładnie obtoczone w mące.
  • W miseczce roztrzep jajko. Płatki kukurydziane pokrusz.
  • Zanurz dorsza w jajku, a potem obtocz w płatkach kukurydzianych i smaży na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Panierka z krakersów

Składniki:

  • 400 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka krakersów
  • sól, pieprz, suszony koperek, granulowany czosnek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę obtocz dokładnie w mące.
  2. W miseczce roztrzep jajko, dodaj przyprawy i wymieszaj. Krakersy pokrusz.
  3. Kawałki ryby zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w krakersach. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron.
Ryba panierka 123RF
Źródło: 123RF

Panierka kokosowa do ryby

Składniki:

  • 400 g filetów ulubionej ryby np. mintaja
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  2. W innej miseczce wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
  3. Rybę zanurz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec ją w piekarniku (30-40 minut 1 180 st. C).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3k1g25
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3k1g25
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj