WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Panierka do ryby. Trzy przepisy na genialną i chrupiącą rybkę

Ryba w złocistej chrupiącej panierce może nam przypomnieć beztroskie chwile podczas wakacji nad morzem. Jak przygotować taką rybkę? To bardzo proste. na dodatek wcale nie musimy ograniczać się jedynie do panierki z bułki tartej i jajek. Zobaczcie nasze smakowite propozycje.

Ryba w paniercePanierka nie musi być nudna
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Panierka z płatków kukurydzianych

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • sól, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Rybę oprósz solą, papryką i dwiema łyżkami mąki. Kawałki ryby powinny być dokładnie obtoczone w mące.
  • W miseczce roztrzep jajko. Płatki kukurydziane pokrusz.
  • Zanurz dorsza w jajku, a potem obtocz w płatkach kukurydzianych i smaży na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Panierka z krakersów

Składniki:

  • 400 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka krakersów
  • sól, pieprz, suszony koperek, granulowany czosnek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę obtocz dokładnie w mące.
  2. W miseczce roztrzep jajko, dodaj przyprawy i wymieszaj. Krakersy pokrusz.
  3. Kawałki ryby zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w krakersach. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron.
Ryba panierka
© 123RF

Panierka kokosowa do ryby

Składniki:

  • 400 g filetów ulubionej ryby np. mintaja
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  2. W innej miseczce wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
  3. Rybę zanurz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec ją w piekarniku (30-40 minut 1 180 st. C).
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw