Panierka do ryby. Trzy przepisy na genialną i chrupiącą rybkę
Ryba w złocistej chrupiącej panierce może nam przypomnieć beztroskie chwile podczas wakacji nad morzem. Jak przygotować taką rybkę? To bardzo proste. na dodatek wcale nie musimy ograniczać się jedynie do panierki z bułki tartej i jajek. Zobaczcie nasze smakowite propozycje.
Panierka z płatków kukurydzianych
Składniki:
- ok. 400 g fileta z dorsza
- 2 łyżki mąki
- 1 duże jajko
- 4 łyżki płatków kukurydzianych
- sól, słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę oprósz solą, papryką i dwiema łyżkami mąki. Kawałki ryby powinny być dokładnie obtoczone w mące.
- W miseczce roztrzep jajko. Płatki kukurydziane pokrusz.
- Zanurz dorsza w jajku, a potem obtocz w płatkach kukurydzianych i smaży na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.
Paluszki rybne. Co w nich siedzi?
Panierka z krakersów
Składniki:
- 400 g filetów z białej ryby
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka krakersów
- sól, pieprz, suszony koperek, granulowany czosnek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę obtocz dokładnie w mące.
- W miseczce roztrzep jajko, dodaj przyprawy i wymieszaj. Krakersy pokrusz.
- Kawałki ryby zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w krakersach. Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż rybę na złoty kolor z obu stron.
Panierka kokosowa do ryby
Składniki:
- 400 g filetów ulubionej ryby np. mintaja
- 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
- 7 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z cytryny
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kawałki ryby natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem.
- W innej miseczce wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
- Rybę zanurz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec ją w piekarniku (30-40 minut 1 180 st. C).