Panierka do ryby. Trzy przepisy na genialną i chrupiącą rybkę

Ryba w złocistej chrupiącej panierce może nam przypomnieć beztroskie chwile podczas wakacji nad morzem. Jak przygotować taką rybkę? To bardzo proste. na dodatek wcale nie musimy ograniczać się jedynie do panierki z bułki tartej i jajek. Zobaczcie nasze smakowite propozycje.

Ryba w paniercePanierka nie musi być nudna
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Panierka z płatków kukurydzianych

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • sól, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Rybę oprósz solą, papryką i dwiema łyżkami mąki. Kawałki ryby powinny być dokładnie obtoczone w mące.
  • W miseczce roztrzep jajko. Płatki kukurydziane pokrusz.
  • Zanurz dorsza w jajku, a potem obtocz w płatkach kukurydzianych i smaży na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Panierka z krakersów

Składniki:

  • 400 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka krakersów
  • sól, pieprz, suszony koperek, granulowany czosnek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę obtocz dokładnie w mące.
  2. W miseczce roztrzep jajko, dodaj przyprawy i wymieszaj. Krakersy pokrusz.
  3. Kawałki ryby zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w krakersach. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron.
Ryba panierka
© 123RF

Panierka kokosowa do ryby

Składniki:

  • 400 g filetów ulubionej ryby np. mintaja
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  2. W innej miseczce wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
  3. Rybę zanurz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec ją w piekarniku (30-40 minut 1 180 st. C).
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru