Panierka do ryby. Trzy przepisy na genialną i chrupiącą rybkę

Ryba w złocistej chrupiącej panierce może nam przypomnieć beztroskie chwile podczas wakacji nad morzem. Jak przygotować taką rybkę? To bardzo proste. na dodatek wcale nie musimy ograniczać się jedynie do panierki z bułki tartej i jajek. Zobaczcie nasze smakowite propozycje.

Ryba w paniercePanierka nie musi być nudna
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
6

Panierka z płatków kukurydzianych

Składniki:

  • ok. 400 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • sól, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Rybę oprósz solą, papryką i dwiema łyżkami mąki. Kawałki ryby powinny być dokładnie obtoczone w mące.
  • W miseczce roztrzep jajko. Płatki kukurydziane pokrusz.
  • Zanurz dorsza w jajku, a potem obtocz w płatkach kukurydzianych i smaży na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, inaczej panierka będzie wsiąkała olej.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Panierka z krakersów

Składniki:

  • 400 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka krakersów
  • sól, pieprz, suszony koperek, granulowany czosnek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rybę obtocz dokładnie w mące.
  2. W miseczce roztrzep jajko, dodaj przyprawy i wymieszaj. Krakersy pokrusz.
  3. Kawałki ryby zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w krakersach. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron.
Ryba panierka
© 123RF

Panierka kokosowa do ryby

Składniki:

  • 400 g filetów ulubionej ryby np. mintaja
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby natrzyj przyprawami, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  2. W innej miseczce wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
  3. Rybę zanurz w jajku, a następnie obtocz w wiórkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec ją w piekarniku (30-40 minut 1 180 st. C).
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu