Po czym poznać dobrego pączka?

Wytrawni cukiernicy twierdzą, że idealny pączek powinien mieścić się w dłoni i starczać na trzy kęsy. Jak jest w rzeczywistości?

Obraz

/ 6Zgrabny i smaczny

Obraz
© 123RF.COM

Wytrawni cukiernicy twierdzą, że idealny pączek powinien mieścić się w dłoni i starczać na trzy kęsy. Jak jest w rzeczywistości? Czy duże, twarde i niedbale oprószone rozpadającym się lukrem wyroby przypominają jeszcze smakołyki, które znamy z kuchni naszych babć? Zapytaliśmy dietetyka, na co zwrócić uwagę podczas kupowania pączków. Jak rozpoznać produkty dobrej jakości, a które omijać szerokim łukiem? Agata Lewandowska z poradni Dietosfera pomaga nam rozszyfrować, co tak naprawdę znajduje się w popularnym przysmaku.

/ 6Biała obręcz - wizytówka pączka

Obraz
© 123RF.COM

Pierwszy rzut oka to najlepsza metoda na rozpoznanie dobrego produktu. Pączki powinny być dość jasne. Na środku musi być widoczny jasny pasek. To znak, że zostały odpowiednio wyrobione, a ciasto drożdżowe dobrze wyrosło. - Pączki właściwie przygotowane i smażone nie powinny chłonąć do środka tłuszczu. Osadza się on głównie przy wierzchu, tam gdzie ciasto styka się z olejem - mówi dietetyk Agata Lewandowska. Lepiej nie kupujemy ciemnobrązowych pączków. Taki kolor może świadczyć o dodatku zbyt dużej ilości cukru do ciasta, zbyt wysokiej temperaturze oleju lub zadługim czasie smażenia. - W przypalonym cieście mogą czaić się substancje szkodliwe dla zdrowia -ostrzega dietetyk.

/ 6Nadzienie

Obraz
© 123RF.COM

W wielu dobrych cukierniach można kupić tradycyjne wyroby, które przypominają domowe pączki. Ale gdy kolejki są zbyt długie, często idziemy na łatwiznę i kupujemy je w supermarketach. Choć są bardzo tanie, to ich jakość pozostawia czasem wiele do życzenia. Dodaje się do nich jajka z proszku, spulchniacze oraz utwardzony tłuszcz roślinny. Najwięcej szkodliwych substancji znajduje się jednak w nadzieniu. Jest w nim zbyt wiele cukru oraz barwniki. - W nadzieniu zamiast konfitury może się znaleźć żel, czyli woda z zagęstnikiem, cukrem lub syropem i barwnikiem. Do tego producenci dodają aromaty. Duża ilość cukrów i syropów jest niewskazana w diecie z uwagi na powodowanie próchnicy, nadwagi, a nawet niektórych zaburzeń metabolicznych - przekonuje dietetyk.

/ 6Lukier

Obraz
© Shutterstock.com

Pączek bez lukru jest zdrowszy i ma mniej kalorii. Jeśli jednak nie możemy sobie odmówić ulubionego przysmaku bez słodkiego wierzchu, zwróćmy uwagę, jak lukier prezentuje się na pączku. Jeśli jest popękany, prawdopodobnie dodano do nich zbyt dużo cukru.

/ 6Na czym smażyć?

Obraz
© Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY

Pączki to tuczące przyjemność, dlatego trzeba je jeść z umiarem. Najważniejsze przy ich przygotowaniu jest nie tylko ciasto, ale też sposób smażenia. Wiele osób uważa, że najsmaczniejsze pączki powinno się smażyć na smalcu, który dobrze znosi wysokie temperatury. Ale jednocześnie zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, które mogą szkodzić zdrowiu. Zdrowszą alternatywą jest smażenie na oleju rzepakowym. - Uważa się, że olej ten spośród tłuszczów roślinnych jest jednym ze stabilniejszych i odporniejszych na wysoką temperaturę. Smażenie pączków trwa krótko. Olej nie jest poddawany działaniu wysokiej temperatury przez bardzo długi czas. Ważne by nie używać starego tłuszczu, nie wykorzystywać wielokrotnie tego samego i nie dolewać świeżego oleju do już używanego - radzi Agata Lewandowska.

/ 6Pączek w wersji fit

Obraz
© Shutterstock.com

Mały pączek ma zwykle około 250-300 kcal. Można przygotować takie, które będą miały nieco mniej kcal od wyrobów ze sklepu. Warto zrezygnować ze smażenia na rzecz pieczenia. Pączki w smaku są podobne, ale do ich zrobienia używamy dużo mniej tłuszczu. Zamiast konfitury lub dżemu można dodawać świeże owoce. - Nieco zdrowszą alternatywą jest włożenie do pączka 2-3 malin, albo połówki śliwki. Zyskujemy w ten sposób więcej błonnika i mniej cukru - zachęca dietetyk.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny