Pływająca wyspa. Sentymentalny wtorek: zupa nic

Dla wielu ten francuski deser z bezą jest kwintesencją smaków dzieciństwa. Lekka mleczna zupa świetnie komponowała się ze słodkimi piankami z ubitych białek. Całość dopełniała aromatyczna wanilia. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy przepis na zupę nic.

Pływająca wyspa. Sentymentalny wtorek: zupa nic
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż znany w Polsce jako "zupa nic" deser jest przedstawicielem kuchni francuskiej, według niektórych źródeł wzmianki o nim zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich już w 6 wieku n.e. Co ciekawe, ta aromatyczna mleczno-waniliowa zupa z dodatkiem lekkich pianek z ubitych białek występuje w kuchniach w całej Europie. We Francji spotkamy ją jako "île flottant", a w Wielkiej Brytanii jako "floating island", czyli pływająca wyspa. Z kolei u naszych zachodnich sąsiadów, zupa nic to "Schnee-Eier", a więc jajka w śniegu. Hiszpanie znają ją jako "crema inglesa", Węgrzy jako "madártej", natomiast dla Chorwatów zupa nic to "schneenockerln".

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól

Przygotowanie: mleko i esencję waniliową gotujemy. Żółtka i 50 g cukru mieszamy, po czym wlewamy je do gorącego mleka i mieszamy. Całość gotujemy przez kilka minut, aż zupa zacznie gęstnieć. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy do nich cukier. Zupę należy schłodzić i podawać z nałożonymi do miseczek piankami z ubitych białek i cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów