Pływająca wyspa. Sentymentalny wtorek: zupa nic

Dla wielu ten francuski deser z bezą jest kwintesencją smaków dzieciństwa. Lekka mleczna zupa świetnie komponowała się ze słodkimi piankami z ubitych białek. Całość dopełniała aromatyczna wanilia. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy przepis na zupę nic.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż znany w Polsce jako "zupa nic" deser jest przedstawicielem kuchni francuskiej, według niektórych źródeł wzmianki o nim zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich już w 6 wieku n.e. Co ciekawe, ta aromatyczna mleczno-waniliowa zupa z dodatkiem lekkich pianek z ubitych białek występuje w kuchniach w całej Europie. We Francji spotkamy ją jako "île flottant", a w Wielkiej Brytanii jako "floating island", czyli pływająca wyspa. Z kolei u naszych zachodnich sąsiadów, zupa nic to "Schnee-Eier", a więc jajka w śniegu. Hiszpanie znają ją jako "crema inglesa", Węgrzy jako "madártej", natomiast dla Chorwatów zupa nic to "schneenockerln".

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól

Przygotowanie: mleko i esencję waniliową gotujemy. Żółtka i 50 g cukru mieszamy, po czym wlewamy je do gorącego mleka i mieszamy. Całość gotujemy przez kilka minut, aż zupa zacznie gęstnieć. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy do nich cukier. Zupę należy schłodzić i podawać z nałożonymi do miseczek piankami z ubitych białek i cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód