Pływająca wyspa. Sentymentalny wtorek: zupa nic

Dla wielu ten francuski deser z bezą jest kwintesencją smaków dzieciństwa. Lekka mleczna zupa świetnie komponowała się ze słodkimi piankami z ubitych białek. Całość dopełniała aromatyczna wanilia. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy przepis na zupę nic.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż znany w Polsce jako "zupa nic" deser jest przedstawicielem kuchni francuskiej, według niektórych źródeł wzmianki o nim zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich już w 6 wieku n.e. Co ciekawe, ta aromatyczna mleczno-waniliowa zupa z dodatkiem lekkich pianek z ubitych białek występuje w kuchniach w całej Europie. We Francji spotkamy ją jako "île flottant", a w Wielkiej Brytanii jako "floating island", czyli pływająca wyspa. Z kolei u naszych zachodnich sąsiadów, zupa nic to "Schnee-Eier", a więc jajka w śniegu. Hiszpanie znają ją jako "crema inglesa", Węgrzy jako "madártej", natomiast dla Chorwatów zupa nic to "schneenockerln".

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól

Przygotowanie: mleko i esencję waniliową gotujemy. Żółtka i 50 g cukru mieszamy, po czym wlewamy je do gorącego mleka i mieszamy. Całość gotujemy przez kilka minut, aż zupa zacznie gęstnieć. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy do nich cukier. Zupę należy schłodzić i podawać z nałożonymi do miseczek piankami z ubitych białek i cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯