Trwa ładowanie...

Pływająca wyspa. Sentymentalny wtorek: zupa nic

Dla wielu ten francuski deser z bezą jest kwintesencją smaków dzieciństwa. Lekka mleczna zupa świetnie komponowała się ze słodkimi piankami z ubitych białek. Całość dopełniała aromatyczna wanilia. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy przepis na zupę nic.

Pływająca wyspa. Sentymentalny wtorek: zupa nicŹródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Chociaż znany w Polsce jako "zupa nic" deser jest przedstawicielem kuchni francuskiej, według niektórych źródeł wzmianki o nim zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich już w 6 wieku n.e. Co ciekawe, ta aromatyczna mleczno-waniliowa zupa z dodatkiem lekkich pianek z ubitych białek występuje w kuchniach w całej Europie. We Francji spotkamy ją jako "île flottant", a w Wielkiej Brytanii jako "floating island", czyli pływająca wyspa. Z kolei u naszych zachodnich sąsiadów, zupa nic to "Schnee-Eier", a więc jajka w śniegu. Hiszpanie znają ją jako "crema inglesa", Węgrzy jako "madártej", natomiast dla Chorwatów zupa nic to "schneenockerln".

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól

Przygotowanie: mleko i esencję waniliową gotujemy. Żółtka i 50 g cukru mieszamy, po czym wlewamy je do gorącego mleka i mieszamy. Całość gotujemy przez kilka minut, aż zupa zacznie gęstnieć. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy do nich cukier. Zupę należy schłodzić i podawać z nałożonymi do miseczek piankami z ubitych białek i cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj