Trwa ładowanie...
d23vgdd
09-09-2016 11:03

Placuszki z szynką, kukurydzą i serem

Przepis
3.7
(54 głosy)
Oceń:
d23vgdd
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 300 g szynki lub kiełbasy
  • 200 g sera żółtego np. gouda
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
Przepis

Przesianą mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy starty ser żółty, pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę i posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy placuszki.

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podawać od razu, np. z domowym ketchupem lub sosem majonezowym.

Placuszki z szynką, kukurydzą i serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23vgdd
d23vgdd
d23vgdd
d23vgdd
Więcej tematów
d23vgdd