Placuszki z szynką, kukurydzą i serem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 300 g szynki lub kiełbasy
- 200 g sera żółtego np. gouda
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
Przesianą mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy starty ser żółty, pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę i posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy placuszki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawać od razu, np. z domowym ketchupem lub sosem majonezowym.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze