Placuszki z liśćmi rzodkiewki

Obraz

Składniki

  • liście z 30 rzodkiewek
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • ok. 100 ml wody
  • 50 g parmezanu
    • Sałata:
  • 2 gruszki
  • 30 g kolendry
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przepis

Roztrzepujemy jajka z wodą, powoli dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy na jednolitą masę. Blanszujemy liście rzodkiewki we wrzątku przez 30 sekund, potem wrzucamy je do kąpieli
w lodzie. Odciskamy, kroimy i dodajemy do masy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na którą później wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy przez kilka minut i wykładamy na papier kuchenny. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na niewielkiej ilości oliwy aż do zrumienienia.

Przepis

Obieramy gruszkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, oliwą z oliwek, żeby nie sczerniała, doprawiamy octem balsamicznym lub miodem. Kolendrę siekamy
i dodajemy do sałatki.

Przepis

Przepis poleca Marco Ghia szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się