Trwa ładowanie...
d3rtlpj
12-09-2017 13:35

Placuszki z dynią. Pyszny pomysł na podwieczorek

Przepis

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać gęstym jogurtem. Palce lizać!

d3rtlpj
3.2
(87 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

500 g obranej i wypestkowanej dyni
1 kwaśne jabłko
1 marchewka
1 jajko
3 łyżki kefiru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
cynamon
szczypta soli
olej do smażenia

Przepis

Dynię pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, podlej nieco wodą i duś pod przykryciem, aż będzie miękka. Zbleduj na gładką masę. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Zobacz także: Puszyste i szybkie nalesniki z owocami

Placuszki z dynią. Pyszny pomysł na podwieczorek
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

159
25
d3rtlpj

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rtlpj
d3rtlpj
d3rtlpj
d3rtlpj
Więcej tematów
d3rtlpj