wp

Placuszki z dynią. Pyszny pomysł na podwieczorek - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać gęstym jogurtem. Palce lizać!

Składniki

500 g obranej i wypestkowanej dyni
1 kwaśne jabłko
1 marchewka
1 jajko
3 łyżki kefiru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
cynamon
szczypta soli
olej do smażenia

Przepis

Dynię pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, podlej nieco wodą i duś pod przykryciem, aż będzie miękka. Zbleduj na gładką masę. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Zobacz także: Puszyste i szybkie nalesniki z owocami

wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp