Placuszki z dynią. Pyszny pomysł na podwieczorek
Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać gęstym jogurtem. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
500 g obranej i wypestkowanej dyni
1 kwaśne jabłko
1 marchewka
1 jajko
3 łyżki kefiru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
cynamon
szczypta soli
olej do smażenia
Dynię pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, podlej nieco wodą i duś pod przykryciem, aż będzie miękka. Zbleduj na gładką masę. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
Zobacz także: Puszyste i szybkie nalesniki z owocami
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze