Placuszki bananowe bez glutenu
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 1 duży dojrzały banan
- 2 jajka wiejskie średniej wielkości
- Opcjonalne dodatki (bez nich placuszki również smakują przepysznie):
- orzechy włoskie, migdały
- sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, jagody
- syrop klonowy
- odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
Banana obrać, rozgnieść w miseczce widelcem. Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów i dokładnie wymieszać łyżką.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników - można użyć odrobiny oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze