Placki ziemniaczane z piekarnika. Zdrowe, chrupiące i pyszne

Tradycyjne placki ziemniaczane to potrawa ciężkostrawna i kaloryczna. Nie trzeba jednak rezygnować z tego pysznego dania, nawet jeśli dbamy o linię. Doskonałe, a przy tym zdecydowanie zdrowsze placki ziemniaczane z piekarnika przygotujesz bez trudu i nie zajmie ci to dużo czasu.

Placki ziemniaczana z piekarnika - zrobisz je bez truduPlacki ziemniaczana z piekarnika - zrobisz je bez trudu
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Mazur-Puchała

Placki ziemniaczane z piekarnika – zdrowsza alternatywa

Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem. Jest to potrawa smażona, a same placki chłoną naprawdę dużo tłuszczu. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku.

Uwaga: jeśli chcesz, aby twoje placki były chrupiące, nie używaj młodych ziemniaków (mają za dużo wody). Wybieraj gatunki takie jak Tajfun, Bryza czy Ibis. Staraj się też nie przesadzać z ilością mąki w cieście na placki.

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis

Składniki na placki ziemniaczane:

  • Ziemniaki (500 g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Otręby owsiane (3 łyżki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Przyprawy
  • Olej

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

  • Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odstaw na 15 minut
  • Odciśnij nadmiar wody, dodaj drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki (oprócz oleju)
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością oleju
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
  • Wyłóż placki na blachę i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (muszą się zarumienić)
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny