Placki ziemniaczane z piekarnika. Zdrowe, chrupiące i pyszne

Tradycyjne placki ziemniaczane to potrawa ciężkostrawna i kaloryczna. Nie trzeba jednak rezygnować z tego pysznego dania, nawet jeśli dbamy o linię. Doskonałe, a przy tym zdecydowanie zdrowsze placki ziemniaczane z piekarnika przygotujesz bez trudu i nie zajmie ci to dużo czasu.

Placki ziemniaczana z piekarnika - zrobisz je bez truduPlacki ziemniaczana z piekarnika - zrobisz je bez trudu
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Mazur-Puchała

Placki ziemniaczane z piekarnika – zdrowsza alternatywa

Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W zależności od regionu, serwuje się je z sosem cygańskim lub grzybowym, z gulaszem, ale również ze słodką śmietaną lub cukrem. Jest to potrawa smażona, a same placki chłoną naprawdę dużo tłuszczu. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku.

Uwaga: jeśli chcesz, aby twoje placki były chrupiące, nie używaj młodych ziemniaków (mają za dużo wody). Wybieraj gatunki takie jak Tajfun, Bryza czy Ibis. Staraj się też nie przesadzać z ilością mąki w cieście na placki.

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis

Składniki na placki ziemniaczane:

  • Ziemniaki (500 g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Otręby owsiane (3 łyżki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Przyprawy
  • Olej

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

  • Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce i odstaw na 15 minut
  • Odciśnij nadmiar wody, dodaj drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki (oprócz oleju)
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj niewielką ilością oleju
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
  • Wyłóż placki na blachę i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (muszą się zarumienić)
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości