Placki ziemniaczane z łososiem, śmietaną i koperkiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 1 jajko
- 50 ml śmietany
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, mąkę, otręby sól i pieprz. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką ciasto, formując spore placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, lekko posól. Łososia pokrój w małe paseczki. Placki pokrój w trójkąty. Na każdy placek nałóż po łyżce sosu, a na to kilka kawałeczków łososia. Udekoruj świeżym koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze