Placki z cukinii i kaszy bulgur. Proste, smaczne i tanie
Cukinię możemy wykorzystać w kuchni na tysiąc sposobów i nigdy się nie znudzi. "Kulinarna Maniusia" proponuje przepyszne placuszki z cukinią i kaszą bulgur. Z powodzeniem mogą konkurować z ziemniaczanymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 700 g cukinii
- 200 g kaszy bulgur
- 2 jajka
- 60 g mąki ryżowej
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Następnie ten sok odciskamy i wylewamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do cukinii dodajemy kaszę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajka, mąkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i nakładamy łyżką porcję ciasta, formujemy kotleciki i smażymy na niewielkim ogniu na rumiano, z dwóch stron. Możemy także placki upiec w piekarniku. Placki podajemy z sosem czosnkowym lub ziołowym, surówkami. Możemy także zrobić do nich sos mięsny.
Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów
src="https://d.wpimg.pl/1734072298-146491088/bulka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze