Trwa ładowanie...
d1uphjn
d1uphjn

Placki z cukinii i kaszy bulgur. Proste, smaczne i tanie

Przepis

Cukinię możemy wykorzystać w kuchni na tysiąc sposobów i nigdy się nie znudzi. "Kulinarna Maniusia" proponuje przepyszne placuszki z cukinią i kaszą bulgur. Z powodzeniem mogą konkurować z ziemniaczanymi.

4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Placki z cukinii i kaszy bulgur. Proste, smaczne i tanie
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 700 g cukinii
  • 200 g kaszy bulgur
  • 2 jajka
  • 60 g mąki ryżowej
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
Przepis

Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Następnie ten sok odciskamy i wylewamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do cukinii dodajemy kaszę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajka, mąkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i nakładamy łyżką porcję ciasta, formujemy kotleciki i smażymy na niewielkim ogniu na rumiano, z dwóch stron. Możemy także placki upiec w piekarniku. Placki podajemy z sosem czosnkowym lub ziołowym, surówkami. Możemy także zrobić do nich sos mięsny.

Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów

Placki z cukinii i kaszy bulgur. Proste, smaczne i tanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
Share
d1uphjn
d1uphjn
d1uphjn
d1uphjn
Więcej tematów
d1uphjn