Placki z brukselki, łososia i marchewki
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 300 g brukselki mrożonej
- 100 g marchwi
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- olej do smażenia
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- Sos:
- 4 łyżki powidła śliwkowego
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu sojowego
Mąkę mieszamy w misce z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie miksujemy z jajkami. Dolewamy ok. 200 ml wody i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Brukselkę i marchewkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu i wystudzeniu kroimy brukselkę na ćwiartki. 2/3 pęczka szczypiorku siekamy, a łososia kroimy w kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do ciasta i mieszamy.
Do głębokiej, dużej patelni wlewamy olej tak, aby na dnie było go ok. 1,5 cm i rozgrzewamy. Wylewamy po ok. 2 łyżki na placek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Sos przygotowujemy mieszając wszystkie jego składniki. Placki podajemy z sosem i posypujemy resztą siekanego szczypiorku.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze