PLACEK Z MALINAMI I BUDYNIEM
- Wymiary blachy 30x 23cm
- CIASTO:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka
- A TAKŻE:
- 1 litr mleka
- 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
- 500 g malin
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka oraz śmietanę, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
Owoce rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zrumieni się na złoty kolor.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze