Trwa ładowanie...
d1uq0gi
d1uq0gi

PLACEK Z MALINAMI I BUDYNIEM

Przepis
4.6
(174 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Wymiary blachy 30x 23cm
  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • A TAKŻE:
  • 1 litr mleka
  • 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 500 g malin
Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka oraz śmietanę, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.

Owoce rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zrumieni się na złoty kolor.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Share
d1uq0gi

d1uq0gi
d1uq0gi
d1uq0gi