Pizza na spodzie z kalafiora
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- 40 g gęstej passaty pomidorowej
- 20 g szynki np. parmeńskiej
- 30 g startego sera żółtego do zapiekania
- 1 mała czerwona cebula
- 20 g cienko pokrojonej czerwonej papryki
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- sól i pieprz do smaku
Kalafior zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał.
Następnie posmarować spód passatą, ułożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku i wstawić do pieczenia na kolejne 15-20 minut. Podawać na ciepło.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze