- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- 40 g gęstej passaty pomidorowej
- 20 g szynki np. parmeńskiej
- 30 g startego sera żółtego do zapiekania
- 1 mała czerwona cebula
- 20 g cienko pokrojonej czerwonej papryki
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Kalafior zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z rozbełtanym jajkiem, otrębami i doprawić do smaku. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie. Piec 15-20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C, tak aby spód lekko stwardniał.
Przepis
Następnie posmarować spód passatą, ułożyć pozostałe składniki, doprawić do smaku i wstawić do pieczenia na kolejne 15-20 minut. Podawać na ciepło.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl