Piołun - niedoceniane zioło

Wielu osobom piołun kojarzy się jedynie z absyntem – kultowym alkoholem ze względu na swój kolor zwanym potocznie „zieloną wróżką”. Ale nie wszyscy wiedzą, że bylica piołun to również roślina lecznicza. W kuchni należy korzystać z niej z rozwagą – ma bardzo silny smak i aromat. Jednak użyta w umiarkowanych ilościach będzie ciekawą przyprawą albo składnikiem nalewki.

Piołun - niedoceniane zioło
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
19

Bylica piołun (łac. Artemisia absinthium) zwana jest także bielicą piołunem, wermutem, psią rutą albo absyntem. Należy do astrowatych. Rośnie dziko prawie w całej Europie, północnej Afryce, na zachodzie Azji oraz w Ameryce Północnej – na ten ostatni kontynent piołun trafił jako roślina uprawiana w celach leczniczych, gdzie zaczął się samorzutnie rozprzestrzeniać. W Polsce występuje powszechnie. Roślinę można spotkać na polanach oraz nieużytkach, w przydrożach, na zboczach, bywa też uprawiana w ogródkach.

To bylina o wzniesionych pędach, w górze gałęzistych. Filcowate liście są z wierzchu zielone, a pod spodem białawe. Jasnożółte kwiaty – drobne i kuliste – zebrane są w zwisające koszyczki. Dobrze rośnie w miejscach suchych i nasłonecznionych. Kwitnie od lipca do września.

Ojciec medycyny Hipokrates wymieniał w swoich zapiskach piołun jako lek żołądkowy i roślinę skuteczną w leczeniu żółtaczki. W średniowieczu piołunem aromatyzowano piwa i miody pitne. Na początku XX w. stosowanie bylicy zostało zakazane w wielu krajach (dotyczyło to przede wszystkim absyntu) z powodu bardzo niekorzystnego wpływu na człowieka przy większych dawkach (halucynacje, konwulsje). Wszystko przez obecność toksycznego tujonu. W zatruciach tujonem pojawiają się stany podniecenia i psychozy. Jednak w niewielkich ilościach substancja ta stymuluje działanie mózgu.

Dobry na przewód pokarmowy

Ziele suszy się w temperaturze poniżej 35 stopni. Surowiec leczniczy stanowią ulistnione wierzchołki kwitnących roślin oraz same liście. Piołun jest stosowany jako roślina lecznicza, szczególnie przy chorobach przewodu pokarmowego. Liście piołunu zawierają m.in. absyntynę i anabsyntynę (gorzkie glikozydy), olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, witaminę C, kwasy organiczne.

Roślina działa bakteriobójczo, oczyszczająco na nerki, przeciwrobaczo, przeciwgorączkowo, wzmacniająco, a także reguluje przemianę materii. Pobudza łaknienie. Olejek z piołunu ma właściwości odkażające, działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, przewody żółciowe i moczowe.

By przygotować leczniczy napar z piołunu, łyżeczkę ziela należy zalać szklanką wrzątku wody i trzymać pod przykryciem przez pół godziny. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 0,5-1 łyżkę na godzinę przed posiłkami przez kilka dni jako środek pobudzający trawienie, wzmagający apetyt i działający wzmacniająco na organizm.

Piołun w kuchni

Piołun ma charakterystyczny ziołowy zapach i bardzo gorzki smak, wyczuwalny nawet w rozcieńczeniu 1:800. Jednak pomimo silnej goryczki liście piołunu były dawniej w Europie często wykorzystywane do przyrządzenia sosów. Niewielką (!) ilość piołunu można wykorzystać w kuchni jako przyprawę.

W Maroku mały kawałeczek listka dodaje się do tradycyjnej marokańskiej herbaty (zielona herbata prawdziwa z miętą kłosową Mentha spicata), by napój zyskał szczypiący posmak. Herbata z piołunu ma bardzo intensywny, gorzki smak i zapach.

Roślinę tę używano do wyrobu wódki smakowej zwanej absyntem, bardzo popularnej w XIX wieku, po którą często sięgali artyści. Obecnie w większości krajów Unii Europejskiej absynt jest legalny, pod warunkiem że stężenie tujonu nie przekracza 10 mg/l.

W dzisiejszych czasach piołun służy głównie do sporządzania gorzkich likierów, wermutów, nalewek oraz wódek smakowych. Nalewka piołunówka powstrzymuje biegunkę, wzmacnia żołądek, oczyszcza krew. Jest skuteczna w leczeniu robaków. Przepis: na wiosnę zebrać garść najmłodszych liści piołunu. Napełnić nimi butelkę po winie, nie gniotąc zanadto liści. Zalać do pełna spirytusem, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Następnie spirytus zlać do innej butelki i w miarę potrzeby zaprawić nim czystą wódkę, dolewając do niej tyle wody, ile wlewamy spirytusu, aby wódka nie była zbyt mocna.

Wskazania: przy bólach żołądkowych wynikających z niestrawności pić dwie łyżki kilka razy dziennie. Przy biegunce podawać nalewkę co parę godzin. W pozostałych przypadkach pić łyżkę stołową raz na dzień.

Drugi przepis na piołunówkę: trzy wysuszone gałązki piołunu włożyć do słoja. Dodać pięć kwiatów dziurawca razem z listkami, jeden liść geranium, osiem ziaren pieprzu czarnego, dziesięć rodzynek, jedną torebkę herbaty ekspresowej, jedną łyżkę miodu lub dwie łyżeczki cukru i litr wódki. Słój szczelnie zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do garnka z gorącą wodą na około dwie godziny. Po wyjęciu słoja z wody otworzyć go i usunąć torebkę herbaty. Nalewkę odstawić na tydzień w szczelnie zamkniętym słoju, a potem przefiltrować przez gazę i pozostawić do sklarowania. Płyn znad osadu zlać do czystej butelki. Osad przefiltrować przez lejek wyłożony watą. Połączyć oba płyny. Nalewka jest gotowa i nie musi dojrzewać.

Wskazania: pić łyżkę dwa lub trzy razy dziennie na wzmocnienie żołądka, oczyszczenie krwi i niestrawność.

Przetwory z piołunu należy stosować ostrożnie przez krótki czas, robić przerwy i nie przekraczać zalecanych dawek i częstotliwości zażywania. Piołun nie jest wskazany w przypadku kobiet w ciąży i karmiących.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Korzystałam z:
„Dzikie rośliny jadalne Polski”, Łukasz Łuczaj, wyd. Chemigrafia, Krosno 2002
„Nalewki zdrowotne”, Jan Rogala, wyd. Baobab, Warszawa 2003/2007

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor