Piołun - niedoceniane zioło

Wielu osobom piołun kojarzy się jedynie z absyntem – kultowym alkoholem ze względu na swój kolor zwanym potocznie „zieloną wróżką”. Ale nie wszyscy wiedzą, że bylica piołun to również roślina lecznicza. W kuchni należy korzystać z niej z rozwagą – ma bardzo silny smak i aromat. Jednak użyta w umiarkowanych ilościach będzie ciekawą przyprawą albo składnikiem nalewki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Bylica piołun (łac. Artemisia absinthium) zwana jest także bielicą piołunem, wermutem, psią rutą albo absyntem. Należy do astrowatych. Rośnie dziko prawie w całej Europie, północnej Afryce, na zachodzie Azji oraz w Ameryce Północnej – na ten ostatni kontynent piołun trafił jako roślina uprawiana w celach leczniczych, gdzie zaczął się samorzutnie rozprzestrzeniać. W Polsce występuje powszechnie. Roślinę można spotkać na polanach oraz nieużytkach, w przydrożach, na zboczach, bywa też uprawiana w ogródkach.

To bylina o wzniesionych pędach, w górze gałęzistych. Filcowate liście są z wierzchu zielone, a pod spodem białawe. Jasnożółte kwiaty – drobne i kuliste – zebrane są w zwisające koszyczki. Dobrze rośnie w miejscach suchych i nasłonecznionych. Kwitnie od lipca do września.

Ojciec medycyny Hipokrates wymieniał w swoich zapiskach piołun jako lek żołądkowy i roślinę skuteczną w leczeniu żółtaczki. W średniowieczu piołunem aromatyzowano piwa i miody pitne. Na początku XX w. stosowanie bylicy zostało zakazane w wielu krajach (dotyczyło to przede wszystkim absyntu) z powodu bardzo niekorzystnego wpływu na człowieka przy większych dawkach (halucynacje, konwulsje). Wszystko przez obecność toksycznego tujonu. W zatruciach tujonem pojawiają się stany podniecenia i psychozy. Jednak w niewielkich ilościach substancja ta stymuluje działanie mózgu.

Dobry na przewód pokarmowy

Ziele suszy się w temperaturze poniżej 35 stopni. Surowiec leczniczy stanowią ulistnione wierzchołki kwitnących roślin oraz same liście. Piołun jest stosowany jako roślina lecznicza, szczególnie przy chorobach przewodu pokarmowego. Liście piołunu zawierają m.in. absyntynę i anabsyntynę (gorzkie glikozydy), olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, witaminę C, kwasy organiczne.

Roślina działa bakteriobójczo, oczyszczająco na nerki, przeciwrobaczo, przeciwgorączkowo, wzmacniająco, a także reguluje przemianę materii. Pobudza łaknienie. Olejek z piołunu ma właściwości odkażające, działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, przewody żółciowe i moczowe.

By przygotować leczniczy napar z piołunu, łyżeczkę ziela należy zalać szklanką wrzątku wody i trzymać pod przykryciem przez pół godziny. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić 0,5-1 łyżkę na godzinę przed posiłkami przez kilka dni jako środek pobudzający trawienie, wzmagający apetyt i działający wzmacniająco na organizm.

Piołun w kuchni

Piołun ma charakterystyczny ziołowy zapach i bardzo gorzki smak, wyczuwalny nawet w rozcieńczeniu 1:800. Jednak pomimo silnej goryczki liście piołunu były dawniej w Europie często wykorzystywane do przyrządzenia sosów. Niewielką (!) ilość piołunu można wykorzystać w kuchni jako przyprawę.

W Maroku mały kawałeczek listka dodaje się do tradycyjnej marokańskiej herbaty (zielona herbata prawdziwa z miętą kłosową Mentha spicata), by napój zyskał szczypiący posmak. Herbata z piołunu ma bardzo intensywny, gorzki smak i zapach.

Roślinę tę używano do wyrobu wódki smakowej zwanej absyntem, bardzo popularnej w XIX wieku, po którą często sięgali artyści. Obecnie w większości krajów Unii Europejskiej absynt jest legalny, pod warunkiem że stężenie tujonu nie przekracza 10 mg/l.

W dzisiejszych czasach piołun służy głównie do sporządzania gorzkich likierów, wermutów, nalewek oraz wódek smakowych. Nalewka piołunówka powstrzymuje biegunkę, wzmacnia żołądek, oczyszcza krew. Jest skuteczna w leczeniu robaków. Przepis: na wiosnę zebrać garść najmłodszych liści piołunu. Napełnić nimi butelkę po winie, nie gniotąc zanadto liści. Zalać do pełna spirytusem, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Następnie spirytus zlać do innej butelki i w miarę potrzeby zaprawić nim czystą wódkę, dolewając do niej tyle wody, ile wlewamy spirytusu, aby wódka nie była zbyt mocna.

Wskazania: przy bólach żołądkowych wynikających z niestrawności pić dwie łyżki kilka razy dziennie. Przy biegunce podawać nalewkę co parę godzin. W pozostałych przypadkach pić łyżkę stołową raz na dzień.

Drugi przepis na piołunówkę: trzy wysuszone gałązki piołunu włożyć do słoja. Dodać pięć kwiatów dziurawca razem z listkami, jeden liść geranium, osiem ziaren pieprzu czarnego, dziesięć rodzynek, jedną torebkę herbaty ekspresowej, jedną łyżkę miodu lub dwie łyżeczki cukru i litr wódki. Słój szczelnie zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do garnka z gorącą wodą na około dwie godziny. Po wyjęciu słoja z wody otworzyć go i usunąć torebkę herbaty. Nalewkę odstawić na tydzień w szczelnie zamkniętym słoju, a potem przefiltrować przez gazę i pozostawić do sklarowania. Płyn znad osadu zlać do czystej butelki. Osad przefiltrować przez lejek wyłożony watą. Połączyć oba płyny. Nalewka jest gotowa i nie musi dojrzewać.

Wskazania: pić łyżkę dwa lub trzy razy dziennie na wzmocnienie żołądka, oczyszczenie krwi i niestrawność.

Przetwory z piołunu należy stosować ostrożnie przez krótki czas, robić przerwy i nie przekraczać zalecanych dawek i częstotliwości zażywania. Piołun nie jest wskazany w przypadku kobiet w ciąży i karmiących.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Korzystałam z:
„Dzikie rośliny jadalne Polski”, Łukasz Łuczaj, wyd. Chemigrafia, Krosno 2002
„Nalewki zdrowotne”, Jan Rogala, wyd. Baobab, Warszawa 2003/2007

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce