Trwa ładowanie...
d3q9xlz
20-06-2008 12:29

Pikle Angielskie

Przepis
4.8
(5 głosów)
Oceń:
d3q9xlz
Składniki
  • 2kg jarzyn:
  • młoda marchew
  • młode ogóreczki
  • kalafior
  • bardzo młoda
  • kukurydza
  • śliwki niezbyt dojrzałe
  • młode ,małe pieczarki
  • małe cebulki,,szalotki''
  • kawałek melona lub dyni
  • zielone nasiona nasturcji
  • mogą być zielone strączki grochu lub fasolki szparagowej
  • zalewa:
  • 2i1/2 l wody
  • 1 szklanka soli
  • szczypta saletry
  • 2 l wody
  • 2 l octu 10 %
  • estragon
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz turecki
  • 1szklanka oliwy
Przepis

Wodę zgotować, dodać szklankę soli i jeśli mamy szczyptę saletry. Do ostudzonej solanki włożyć opłukane i pokrojone jarzyny , postawić na ogniu i zagotować . Wylać na sito i odsączyć . Jarzyny włożyć w słojach i zalać przygotowanym octem z wodą (1l octu , 1l wody). Po 2 tygodniach ocet odlać .Przygotować nową zalewę w proporcji : 1 l wody . 1l octu przygotowaną z estragonem , pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym , łyżeczka cukru i pieprzem tureckim. Ostudzonym octem zalać jarzyny , na wierzchu słojów nalać po kilka łyżek oliwy, przechowywać w chłodnym miejscu. pasteryzacja nie jest konieczna. Podawać jako przystawkę do wędlin i tłustych mięs.

Przepis dodał użytkownik emi2307

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3q9xlz
d3q9xlz
d3q9xlz
Więcej tematów
d3q9xlz