Pikantne muffiny z oliwkami i parmezanem
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- szklanka czarnych oliwek
- 1/3 szklanki startego parmezanu
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszaj suche produkty: przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, a w drugiej jajka, mleko i olej. Połącz wszystkie składniki, dodaj pokrojone drobno oliwki i starty parmezan.
Wymieszaj wszystko raz jeszcze i nakładaj za pomocą łyżki do papilotek. Piecz przez 20-25 minut, aż wykałaczka wkładana w muffiny będzie sucha.
Podziel się opinią
Komentarze