Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą

Obraz

Składniki

  • 650 g młodych ziemniaków, najlepiej dobrze umytych, nie obranych
  • 1 szklanka suszonej ciecierzycy, namoczyć na noc
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2/3 łyżeczki kuminu
  • 2/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki Kitchen King Masala
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • papryka ostra
  • sól, pieprz

Przepis

[list=1]
[]Ciecierzycę przepłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól.
[
]Ziemniaki dobrze umyć, przekroić na pół, jak są małe, albo jak ktoś woli na cztery.Ziemniaki oraz ciecierzycę umieścić w misce, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać natką pietruszki, dodać czosnek i zamknąć przykrywką.
[]Umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec, aż ziemniaki zaczną mięknąć.Następnie albo porostu zdjąć przykrywkę, albo przesypać zawartość naczynia żaroodpornego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku.
[
]Piec około 10 minut, co jakiś czas mieszając, albo do zarumienia się ziemniaków i ciecierzycy. Po wiecej naszych przepisów zapraszamy na [b]jemy.ekolokalnie.pl[/b]
[/list]

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się