Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą
- 650 g młodych ziemniaków, najlepiej dobrze umytych, nie obranych
- 1 szklanka suszonej ciecierzycy, namoczyć na noc
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2/3 łyżeczki kuminu
- 2/3 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki Kitchen King Masala
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- papryka ostra
- sól, pieprz
[list=1]
[]Ciecierzycę przepłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól.
[]Ziemniaki dobrze umyć, przekroić na pół, jak są małe, albo jak ktoś woli na cztery.Ziemniaki oraz ciecierzycę umieścić w misce, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać natką pietruszki, dodać czosnek i zamknąć przykrywką.
[]Umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec, aż ziemniaki zaczną mięknąć.Następnie albo porostu zdjąć przykrywkę, albo przesypać zawartość naczynia żaroodpornego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku.
[]Piec około 10 minut, co jakiś czas mieszając, albo do zarumienia się ziemniaków i ciecierzycy. Po wiecej naszych przepisów zapraszamy na [b]jemy.ekolokalnie.pl[/b]
[/list]
Przepis dodał użytkownik ekolokalnie
Podziel się opinią
Komentarze