Trwa ładowanie...
d1ug5e9
26-06-2014 11:23

Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą

Przepis
3.7
(7 głosów)
Oceń:
d1ug5e9
Składniki
  • 650 g młodych ziemniaków, najlepiej dobrze umytych, nie obranych
  • 1 szklanka suszonej ciecierzycy, namoczyć na noc
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2/3 łyżeczki kuminu
  • 2/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki Kitchen King Masala
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
Przepis

[list=1]
[]Ciecierzycę przepłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól.
[
]Ziemniaki dobrze umyć, przekroić na pół, jak są małe, albo jak ktoś woli na cztery.Ziemniaki oraz ciecierzycę umieścić w misce, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać natką pietruszki, dodać czosnek i zamknąć przykrywką.
[]Umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec, aż ziemniaki zaczną mięknąć.Następnie albo porostu zdjąć przykrywkę, albo przesypać zawartość naczynia żaroodpornego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku.
[
]Piec około 10 minut, co jakiś czas mieszając, albo do zarumienia się ziemniaków i ciecierzycy. Po wiecej naszych przepisów zapraszamy na [b]jemy.ekolokalnie.pl[/b]
[/list]

Przepis dodał użytkownik ekolokalnie

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ug5e9
d1ug5e9
d1ug5e9
Więcej tematów
d1ug5e9