Trwa ładowanie...
d38vwbo
oprac. Katarzyna Gileta

Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach

Przepis

W jesiennej kuchni Andrzeja Polana szczególne miejsce zajmują ziemniaki. Znawca i miłośnik tradycyjnej kuchni polskiej, ekspert kulinarny kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" proponuje przepis na pikantne domowe kiełbaski pieczone w ziemniakach. Przepis jest inspirowany tradycyjną kaszubską kuchnią.

d38vwbo
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 200 g wołowiny gulaszowej
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 200 g baraniny lub jagnięciny
  • 2 cebule
  • gorczyca i kolendra w ziarnach
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 200 ml rosołu
  • sól, pieprz, majeranek

Zapiekanka ziemniaczana:

  • 300 g ziemniaków
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 150 ml śmietanki 36 proc.
  • sól, pieprz
Przepis
  • Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół.
  • Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 20 minut.
  • Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.
  • Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy.
  • Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo