Pierś z kurczaka ma białe paski? Sprawdź, co to oznacza

Chętnie sięgamy po mięso drobiowe. Jest łatwe do przyrządzenia, chude, bogate w białko, witaminy i sole mineralne. Jednak kupując piersi z kurczaka, musimy być czujni. Czy zwróciliście uwagę na białe prążki na mięsie? To tłuszcz. Jak wynika z badań opublikowanych przez Poultry Science, piersi kurczaka z białymi paskami i zawierają 200 procent więcej tłuszczu niż mięso bez tych linii. Skąd się biorą te prążki?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Jak tłumaczą naukowcy, białe paski na mięsie oznaczają, że kurczaki były hodowane metodą sztucznego napędzania – miały urosnąć jak największe w jak najkrótszym czasie. Mogły być także karmione paszami, zawierającymi np. hormony czy antybiotyki. Niestety takie mięso jest bardziej tłuste i zawiera mniej białka. Jest także twardsze, gorzej chłonie przyprawy i marynaty. Tak więc im więcej białych pasków, tym gorszej jakości jest mięso.

Obraz
© 123RF.COM

Jednak jak uspokajają polscy hodowcy oraz lekarze weterynarii, białe prążki na mięsie mogą być uwarunkowane genetycznie. Takie mięso jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Drób, który możemy kupić w polskich sklepach, spełnia wszelkie wyśrubowane polskie i europejskie normy prawne. Ptaki są hodowane w warunkach, które nie powodują ich cierpienia. Żyją w kurnikach na ściółce, a nie w ciasnych klatkach.

pierś kurczaka z grilla
© Shutterstock.com

Antybiotyki podaje się im jedynie podczas leczenia pod nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu kuracji, kurczaki przechodzą okres karencji. W tym czasie ich mięśnie oczyszczają się z leków. Dzięki temu mięso, jakie trafia później do naszych sklepów jest wysokiej jakości i bezpieczne dla naszego zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast