Pierś z kurczaka ma białe paski? Sprawdź, co to oznacza

Chętnie sięgamy po mięso drobiowe. Jest łatwe do przyrządzenia, chude, bogate w białko, witaminy i sole mineralne. Jednak kupując piersi z kurczaka, musimy być czujni. Czy zwróciliście uwagę na białe prążki na mięsie? To tłuszcz. Jak wynika z badań opublikowanych przez Poultry Science, piersi kurczaka z białymi paskami i zawierają 200 procent więcej tłuszczu niż mięso bez tych linii. Skąd się biorą te prążki?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Jak tłumaczą naukowcy, białe paski na mięsie oznaczają, że kurczaki były hodowane metodą sztucznego napędzania – miały urosnąć jak największe w jak najkrótszym czasie. Mogły być także karmione paszami, zawierającymi np. hormony czy antybiotyki. Niestety takie mięso jest bardziej tłuste i zawiera mniej białka. Jest także twardsze, gorzej chłonie przyprawy i marynaty. Tak więc im więcej białych pasków, tym gorszej jakości jest mięso.

Obraz
© 123RF.COM

Jednak jak uspokajają polscy hodowcy oraz lekarze weterynarii, białe prążki na mięsie mogą być uwarunkowane genetycznie. Takie mięso jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Drób, który możemy kupić w polskich sklepach, spełnia wszelkie wyśrubowane polskie i europejskie normy prawne. Ptaki są hodowane w warunkach, które nie powodują ich cierpienia. Żyją w kurnikach na ściółce, a nie w ciasnych klatkach.

pierś kurczaka z grilla
© Shutterstock.com

Antybiotyki podaje się im jedynie podczas leczenia pod nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu kuracji, kurczaki przechodzą okres karencji. W tym czasie ich mięśnie oczyszczają się z leków. Dzięki temu mięso, jakie trafia później do naszych sklepów jest wysokiej jakości i bezpieczne dla naszego zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce