Trwa ładowanie...

Pierś z kurczaka ma białe paski? Sprawdź, co to oznacza

Chętnie sięgamy po mięso drobiowe. Jest łatwe do przyrządzenia, chude, bogate w białko, witaminy i sole mineralne. Jednak kupując piersi z kurczaka, musimy być czujni. Czy zwróciliście uwagę na białe prążki na mięsie? To tłuszcz. Jak wynika z badań opublikowanych przez Poultry Science, piersi kurczaka z białymi paskami i zawierają 200 procent więcej tłuszczu niż mięso bez tych linii. Skąd się biorą te prążki?

Pierś z kurczaka ma białe paski? Sprawdź, co to oznaczaŹródło: 123RF.COM
d31z1kp
d31z1kp

Jak tłumaczą naukowcy, białe paski na mięsie oznaczają, że kurczaki były hodowane metodą sztucznego napędzania – miały urosnąć jak największe w jak najkrótszym czasie. Mogły być także karmione paszami, zawierającymi np. hormony czy antybiotyki. Niestety takie mięso jest bardziej tłuste i zawiera mniej białka. Jest także twardsze, gorzej chłonie przyprawy i marynaty. Tak więc im więcej białych pasków, tym gorszej jakości jest mięso.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Jednak jak uspokajają polscy hodowcy oraz lekarze weterynarii, białe prążki na mięsie mogą być uwarunkowane genetycznie. Takie mięso jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Drób, który możemy kupić w polskich sklepach, spełnia wszelkie wyśrubowane polskie i europejskie normy prawne. Ptaki są hodowane w warunkach, które nie powodują ich cierpienia. Żyją w kurnikach na ściółce, a nie w ciasnych klatkach.

pierś kurczaka z grilla Shutterstock.com
pierś kurczaka z grilla Źródło: Shutterstock.com

Antybiotyki podaje się im jedynie podczas leczenia pod nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu kuracji, kurczaki przechodzą okres karencji. W tym czasie ich mięśnie oczyszczają się z leków. Dzięki temu mięso, jakie trafia później do naszych sklepów jest wysokiej jakości i bezpieczne dla naszego zdrowia.

d31z1kp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
Więcej tematów