Składniki
- 1/4 paczki drożdży (rozrobić w mleku i cukrze, aby wyrosły), 2 jajka (z jednego jajka zostawić białko do smarowania rogalików), 2 - 4 łyżki śmietany, 1/2 kostki smalcu, 1/2 kostki margaryny (np. Kasia), mniej niż 1 kg mąki (ja sypię na oko tak, aby konsystencja ciasta była dobra do formowania pierożków), 2 duże jabłka - pokroić na cząstki, które będą nadzieniem.
Przepis
Wsypać mąkę oraz resztę składników. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko razem wygnieść (starać się robić to jak najkrócej), aby otrzymać jednolitą masę. Kule ciasta włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Przepis
Po tym czasie formować pierożki z nadzieniem jabłkowym. Każdą wierzchnią stronę pierożka zanurzyć w białku i cukrze. Piecze się dosyć krótko, do zarumienienia. Najlepsze są ciepłe, zaraz po wyjęciu z piecyka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl