Trwa ładowanie...

Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 roku

Nietypowa, przedwojenna wersja popularnego dania. Palce lizać!

Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d39w3z3
d39w3z3

Pierogi od wieków goszczą na polskich stołach. Lubimy je z serowym, mięsnym lub grzybowym farszem. Ale ciekawym nadzieniem będzie również słodka kapusta. Przepis na te pierogi przetestowała Marta, współautorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:

1 kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
2 kapusty włoskie
2 cebule
125 g masła
3 łyżki suszonych grzybów
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej, żeby była za gorąca niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknie w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką. Kapustę kroję drobno i obgotowuję kilka minut w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na około 3 łyżkach masła. Do podsmażanej cebulki dodaję zalane i odcedzone (drobno pokrojone) grzyby suszone i odsączoną kapustę. Dodaję resztę masła i wszystko razem podsmażam, aż kapusta zmięknie i wszystkie smaki ładnie się połączą. U mnie to trwało około 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz odstawiam do ostygnięcia. Gotowe pierogi gotuję w osolonej i wrzącej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podaję je z przesmażoną cebulką lub z
zarumienioną bułką tartą.

Zobacz także: tarta ze śliwkami

d39w3z3
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj