Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 roku

Nietypowa, przedwojenna wersja popularnego dania. Palce lizać!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Pierogi od wieków goszczą na polskich stołach. Lubimy je z serowym, mięsnym lub grzybowym farszem. Ale ciekawym nadzieniem będzie również słodka kapusta. Przepis na te pierogi przetestowała Marta, współautorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:

1 kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
2 kapusty włoskie
2 cebule
125 g masła
3 łyżki suszonych grzybów
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej, żeby była za gorąca niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknie w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką. Kapustę kroję drobno i obgotowuję kilka minut w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na około 3 łyżkach masła. Do podsmażanej cebulki dodaję zalane i odcedzone (drobno pokrojone) grzyby suszone i odsączoną kapustę. Dodaję resztę masła i wszystko razem podsmażam, aż kapusta zmięknie i wszystkie smaki ładnie się połączą. U mnie to trwało około 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz odstawiam do ostygnięcia. Gotowe pierogi gotuję w osolonej i wrzącej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podaję je z przesmażoną cebulką lub z
zarumienioną bułką tartą.

Zobacz także: tarta ze śliwkami

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥