Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 roku

Nietypowa, przedwojenna wersja popularnego dania. Palce lizać!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Pierogi od wieków goszczą na polskich stołach. Lubimy je z serowym, mięsnym lub grzybowym farszem. Ale ciekawym nadzieniem będzie również słodka kapusta. Przepis na te pierogi przetestowała Marta, współautorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:

1 kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
2 kapusty włoskie
2 cebule
125 g masła
3 łyżki suszonych grzybów
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej, żeby była za gorąca niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknie w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką. Kapustę kroję drobno i obgotowuję kilka minut w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na około 3 łyżkach masła. Do podsmażanej cebulki dodaję zalane i odcedzone (drobno pokrojone) grzyby suszone i odsączoną kapustę. Dodaję resztę masła i wszystko razem podsmażam, aż kapusta zmięknie i wszystkie smaki ładnie się połączą. U mnie to trwało około 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz odstawiam do ostygnięcia. Gotowe pierogi gotuję w osolonej i wrzącej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podaję je z przesmażoną cebulką lub z
zarumienioną bułką tartą.

Zobacz także: tarta ze śliwkami

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟