WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 roku

Nietypowa, przedwojenna wersja popularnego dania. Palce lizać!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Pierogi od wieków goszczą na polskich stołach. Lubimy je z serowym, mięsnym lub grzybowym farszem. Ale ciekawym nadzieniem będzie również słodka kapusta. Przepis na te pierogi przetestowała Marta, współautorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:

1 kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
2 kapusty włoskie
2 cebule
125 g masła
3 łyżki suszonych grzybów
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej, żeby była za gorąca niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknie w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką. Kapustę kroję drobno i obgotowuję kilka minut w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na około 3 łyżkach masła. Do podsmażanej cebulki dodaję zalane i odcedzone (drobno pokrojone) grzyby suszone i odsączoną kapustę. Dodaję resztę masła i wszystko razem podsmażam, aż kapusta zmięknie i wszystkie smaki ładnie się połączą. U mnie to trwało około 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz odstawiam do ostygnięcia. Gotowe pierogi gotuję w osolonej i wrzącej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podaję je z przesmażoną cebulką lub z
zarumienioną bułką tartą.

Zobacz także: tarta ze śliwkami

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary