Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 roku

Nietypowa, przedwojenna wersja popularnego dania. Palce lizać!

Pierogi ze słodką kapustą wg przepisu z 1910 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl
SKOMENTUJ

Pierogi od wieków goszczą na polskich stołach. Lubimy je z serowym, mięsnym lub grzybowym farszem. Ale ciekawym nadzieniem będzie również słodka kapusta. Przepis na te pierogi przetestowała Marta, współautorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:

1 kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
2 kapusty włoskie
2 cebule
125 g masła
3 łyżki suszonych grzybów
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli. Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej, żeby była za gorąca niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknie w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką. Kapustę kroję drobno i obgotowuję kilka minut w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na około 3 łyżkach masła. Do podsmażanej cebulki dodaję zalane i odcedzone (drobno pokrojone) grzyby suszone i odsączoną kapustę. Dodaję resztę masła i wszystko razem podsmażam, aż kapusta zmięknie i wszystkie smaki ładnie się połączą. U mnie to trwało około 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz odstawiam do ostygnięcia. Gotowe pierogi gotuję w osolonej i wrzącej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podaję je z przesmażoną cebulką lub z
zarumienioną bułką tartą.

Zobacz także: tarta ze śliwkami

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne