Pierogi z wiśniami jak u babci
Pierogi z owocami to smak dzieciństwa. Mogą być z truskawkami, jagodami czy wiśniami. Są przepyszne. Polecamy na słodki podwieczorek.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 500 g wiśni,
- mąka do podsypywania,
- śmietana,
- cukier.
Przepis
Z takiej ilości składników uzyskasz ok. 50 sztuk pierogów, a przygotowanie ciasta zajmie ci ok. 20 min. Do miski wsyp mąkę i sól, a następnie stopniowo dolewaj wodę i mieszaj energicznie przy pomocy łyżki. Kiedy zauważysz, że woda z mąką łączą się w zwartą masę, zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto podziel na pół. Jedną część przykryj, drugą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Wiśnie opłucz i wypestkuj. Oprósz mąką. Na środku każdego krążka układaj wiśnie. Zlepiaj dokładnie brzegi. Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku przez ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj ze śmietaną i cukrem.