Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Pierogi z borówkami. Smak lata na obiad lub kolację

Przepis

Pierogi z owocami to jeden ze smakó lata, który darzymy ogromnym sentymentem. Danie to wymaga cierpliwości i nakładu pracy, ale smak wynagradza cały trud. Sprawdzony przepis poleca autorka bloga "Kuchennymi drzwiami"

4.3
(6 głosów)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pierogi z borówkami. Smak lata na obiad lub kolację
www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • 300 g mąki – 200 g orkiszowej z pełnego przemiału i 100 g pszennej eko
  • 1/3 kostki masła roztopionego i przestudzonego
  • 3/4 szklanki gorącego mleka ( + więcej, jeżeli potrzeba)
  • 500 g borówek
  • cukier trzcinowy eko
  • gęsta śmietana ze wsi
Przepis

W misie miksera umieszczam mąkę i masło. Dolewam mleko i miksuję. Kiedy wszystkie składniki połączą się w kulę, zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
Deskę oprószam mąką,odrywam po kawałku ciasta i wałkuję na cienki placek. Wykrawam kształty na pierogi za pomocą formy do ravioli, dodaję borówki i zlepiam brzegi ciasta. Układam gotowe pierożki na ściereczce posypanej mąką. Gotuję w lekko posolonym wrzątku 2 – 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Wyjmuję pierogi łyżką cedzakową, rozkładam na talerze i posypuję cukrem trzcinowym. Podaję ze śmietaną i świeżymi borówkami.
Zobacz także: Kurczak pieczony z morelami i maślana kukurydza

Polecamy również wideo: Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?

Pierogi z borówkami. Smak lata na obiad lub kolację
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
d12cji3

Podziel się opinią

5
1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3