Pierogi z borówkami. Smak lata na obiad lub kolację
Pierogi z owocami to jeden ze smakó lata, który darzymy ogromnym sentymentem. Danie to wymaga cierpliwości i nakładu pracy, ale smak wynagradza cały trud. Sprawdzony przepis poleca autorka bloga "Kuchennymi drzwiami"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g mąki – 200 g orkiszowej z pełnego przemiału i 100 g pszennej eko
- 1/3 kostki masła roztopionego i przestudzonego
- 3/4 szklanki gorącego mleka ( + więcej, jeżeli potrzeba)
- 500 g borówek
- cukier trzcinowy eko
- gęsta śmietana ze wsi
W misie miksera umieszczam mąkę i masło. Dolewam mleko i miksuję. Kiedy wszystkie składniki połączą się w kulę, zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
Deskę oprószam mąką,odrywam po kawałku ciasta i wałkuję na cienki placek. Wykrawam kształty na pierogi za pomocą formy do ravioli, dodaję borówki i zlepiam brzegi ciasta. Układam gotowe pierożki na ściereczce posypanej mąką. Gotuję w lekko posolonym wrzątku 2 – 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Wyjmuję pierogi łyżką cedzakową, rozkładam na talerze i posypuję cukrem trzcinowym. Podaję ze śmietaną i świeżymi borówkami.
Zobacz także: Kurczak pieczony z morelami i maślana kukurydza
src="https://d.wpimg.pl/1980617782-1066225254/kurczakmini.jpg"/>
Polecamy również wideo: Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze