Pierogi z bobem i kurkami. Konkurencja dla ruskich
Znudziły ci się tradycyjne pierogi ruskie lub z mięsem? Dodaj do farszu sezonowe składniki. Efekt będzie przepyszny. Autorka bloga "Królestwo garów" zdradza swoją recepturę na wyjątkowe pierogi z kurkami i bobem. Aż ślinka cieknie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu
- 400 ml umytych pokrojonych kurek
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni
- sól
- chili w proszku
- pieprz świeżo mielony
- 2-3 łyżki masła
- 100 ml posiekanych orzechów włoskich
Ciasto:
- 400 ml mąki
- 200-230 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Ciasto na pierogi: wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.
Farsz: cebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki "puszczą wodę"). Następnie dodać czereśnie i poddusić. Dodać bób i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze