Pierogi z bobem i kurkami. Konkurencja dla ruskich

Znudziły ci się tradycyjne pierogi ruskie lub z mięsem? Dodaj do farszu sezonowe składniki. Efekt będzie przepyszny. Autorka bloga "Królestwo garów" zdradza swoją recepturę na wyjątkowe pierogi z kurkami i bobem. Aż ślinka cieknie.

Pierogi z bobem i kurkami. Konkurencja dla ruskichPierogi z bobem i kurkami. Konkurencja dla ruskich
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu
  • 400 ml umytych pokrojonych kurek
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni
  • sól
  • chili w proszku
  • pieprz świeżo mielony
  • 2-3 łyżki masła
  • 100 ml posiekanych orzechów włoskich

Ciasto:

  • 400 ml mąki
  • 200-230 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Przepis

Ciasto na pierogi: wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.

Przepis

Farsz: cebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki "puszczą wodę"). Następnie dodać czereśnie i poddusić. Dodać bób i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie