Trwa ładowanie...
d2kxt8f
22-08-2018 12:57

Pierogi z bobem i kurkami. Konkurencja dla ruskich

Przepis

Znudziły ci się tradycyjne pierogi ruskie lub z mięsem? Dodaj do farszu sezonowe składniki. Efekt będzie przepyszny. Autorka bloga "Królestwo garów" zdradza swoją recepturę na wyjątkowe pierogi z kurkami i bobem. Aż ślinka cieknie.

d2kxt8f
3.7
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu
  • 400 ml umytych pokrojonych kurek
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni
  • sól
  • chili w proszku
  • pieprz świeżo mielony
  • 2-3 łyżki masła
  • 100 ml posiekanych orzechów włoskich

Ciasto:

  • 400 ml mąki
  • 200-230 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
Przepis

Ciasto na pierogi: wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.

Farsz: cebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki "puszczą wodę"). Następnie dodać czereśnie i poddusić. Dodać bób i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.

Pierogi z bobem i kurkami. Konkurencja dla ruskich
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
51

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kxt8f
d2kxt8f
d2kxt8f
d2kxt8f
Więcej tematów
d2kxt8f