Trwa ładowanie...
dbsf1r6
22-09-2017 06:46

Pierogi ruskie z dodatkiem cukinii i rukoli. Delikatne i pyszne

Przepis

Pierogi to klasyk, któremu mało kto może się oprzeć. Jak radzi autorka bloga "Kulinarna Maniusia", przygotowując farsz na pierogi ruskie, można go nieco wzbogacić, dodając cukinię i rukolę. Efekt jest naprawdę pyszny!

dbsf1r6
4.9
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kulinarnamaniusia.pl
Źródło: www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki

Ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • około 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500

Farsz:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 3 cebule
  • 300 g cukinii
  • 2 garście rukoli
  • sól, pieprz, majeranek
Przepis

Ciasto: do miski wkładamy ugotowane ziemniaki, tłuczemy je tłuczkiem i następnie dodajemy jajka i mąkę. Na początku dajcie 2 szklanki i w razie potrzeby dosypcie jej więcej. Ciasto wyrabiamy ręcznie dosłownie chwilkę, tak aby składniki się połączyły ze sobą.

Farsz: do miski wkładamy ziemniaki i tłuczemy je tłuczkiem. Dodajemy twaróg. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą na tarce (duże oczka) cukinię i chwilkę podsmażamy. Na koniec wrzucamy rukolę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek. Mieszamy.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy je na części. Rozwałkowujemy na owalny placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczką farsz, smarujemy brzegi wodą, nakładamy drugie kółko i zlepiamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz. Ja na końcu zrobiłam jeszcze na każdym pierogu wzorek widelcem.

Pierogi wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Gotowe pierogi podsmażamy na patelni - dodajemy olej i masło, smażymy na rumiano z dwóch stron lub podajemy takie z wody. Ja posypałam jeszcze posiekaną bazylią.
Zobacz także: szybka i łatwa sałatka kartoflana z mięsnym dodatkiem
src="https://d.wpimg.pl/1797274869-1546602400/kartoflanka.jpg"/>

Polecamy wideo: ziemniaczana tortilla na kolację i nie tylko

Pierogi ruskie z dodatkiem cukinii i rukoli. Delikatne i pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbsf1r6
dbsf1r6
dbsf1r6
dbsf1r6
Więcej tematów
dbsf1r6

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj