Pierogi ruskie z dodatkiem cukinii i rukoli. Delikatne i pyszne
Pierogi to klasyk, któremu mało kto może się oprzeć. Jak radzi autorka bloga "Kulinarna Maniusia", przygotowując farsz na pierogi ruskie, można go nieco wzbogacić, dodając cukinię i rukolę. Efekt jest naprawdę pyszny!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- około 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
Farsz:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g twarogu
- 3 cebule
- 300 g cukinii
- 2 garście rukoli
- sól, pieprz, majeranek
Przepis
Ciasto: do miski wkładamy ugotowane ziemniaki, tłuczemy je tłuczkiem i następnie dodajemy jajka i mąkę. Na początku dajcie 2 szklanki i w razie potrzeby dosypcie jej więcej. Ciasto wyrabiamy ręcznie dosłownie chwilkę, tak aby składniki się połączyły ze sobą.
Przepis
Farsz: do miski wkładamy ziemniaki i tłuczemy je tłuczkiem. Dodajemy twaróg. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą na tarce (duże oczka) cukinię i chwilkę podsmażamy. Na koniec wrzucamy rukolę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek. Mieszamy.
Przepis
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy je na części. Rozwałkowujemy na owalny placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczką farsz, smarujemy brzegi wodą, nakładamy drugie kółko i zlepiamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz. Ja na końcu zrobiłam jeszcze na każdym pierogu wzorek widelcem.
Przepis
Pierogi wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut. Gotowe pierogi podsmażamy na patelni - dodajemy olej i masło, smażymy na rumiano z dwóch stron lub podajemy takie z wody. Ja posypałam jeszcze posiekaną bazylią.
Zobacz także: szybka i łatwa sałatka kartoflana z mięsnym dodatkiem