Piernik z jabłkami
- Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 kopiaste łyżki miodu
- 2 szklanki mleka
- 500 g mąki
- 4 - 5 jabłek
To taki przedświąteczny piernik. Wilgotny i rozpływający się w ustach. U nas częstował się nim Mikołaj. Ważniejsze jednak od piernika były ciasteczka ozdobione przez Weronikę i przygotowane specjalnie dla Mikołaja. Spójrzcie tylko jaki siedzi zadowolony i "objedzony" w fotelu. Chciał u nas zostać jednak czekały jeszcze inne dzieci:)
Jak zrobić piernik?
- obierz jabłka, pokrój w kostkę
- utrzyj masło z cukrem, dodaj żółtka i dalej ucieraj aż masa będzie puszysta
- ciągle ucierając dodaj kakao, miód i cynamon
- w jednej szklane mleka rozpuść sodę oczyszczoną
- dodawaj do masy na przemian mąkę i mleko
- dodaj pokrojone w kostkę jabłka, wymieszaj
- ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i lekko mieszając dodaj do ciasta
- ciasto wlej do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy
- wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 - 50 min.
- kiedy piernik ostygnie polej go roztopioną gorzką czekoladą lub udekoruj
Moja rada:
- ten piernik jest prawie doskonały, jeśli jednak chcesz aby był doskonały to przetnij go na połowę i posmaruj powidłami śliwkowymihttp://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/piernik-z-jabkami-apple-gingerbread.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze