Piernik dojrzewający. Ostatni dzwonek, by zagnieść ciasto

Przed wiekami pierniki były popularnym lekarstwem na wiele chorób, a nawet stosowano je jako zakąskę do wódki. Jak głosi legenda, wielkim amatorem pierników był Fryderyk Chopin. Dziś zajadamy się tym ciastem głównie podczas świąt. To już ostatni dzwonek, by przygotować dojrzewający, staropolski piernik, pachnący korzennymi przyprawami i miodem.

Na tydzień przed świętami wyjmujemy ciasto z chłodnego miejsca i zaczynamy pieczenie.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Smak tradycji

Skąd wziął się piernik? Jedni twierdzą, że z Holandii, inni, że upowszechnił się w Europie, gdy ormiański mnich zdradził na niego przepis Francuzom, a jeszcze inni, że pewien kucharz przez przypadek dodał do ciasta korzenne przyprawy i tym sposobem upiekł pierwszy piernik. Prawdopodobnie już w XIII wieku, a na pewno w XIV, nasi pradziadowie znali piernik, tyle że pod nazwą miodownik - było to ciasto chlebowe na bazie miodu oraz mąki i dojrzewało naprawdę długo. Miodownik przygotowywano na specjalne okazje. Jedną z nich były narodziny córki  -  w tym dniu zagniatano ciasto na miodownik, a pieczono je dopiero w dniu jej zamążpójścia.

Piernik przygotowywano także z okazji świąt Bożego Narodzenia - zimą wyrabiano ciasto, które następnie przez 12 miesięcy leżakowało w piwnicy, a dopiero na kolejne święta kończono przygotowanie ciasta. Jeśli chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne święta Bożego Narodzenia, musisz zacząć już dziś. To ostatni dzwonek, bo do świąt zostało nam pięć tygodni. A ciasto na prawdziwy piernik staropolski należy zagnieść minimum cztery tygodnie przed świętami, a upiec tydzień przed Bożym Narodzeniem.

Przepis na dojrzewający piernik

Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g przyprawy korzennej do piernika
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)
Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Przygotowanie: w szerokim garnku rozpuść masło i stopniowo dodawaj do niego miód i cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zagotuj, a następnie wystudź. Kiedy masa jest już chłodna, dodaj mąkę pszenną, rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną, jajko, żółtka sól, przyprawę do piernika i posiekane orzechy. Masę mieszaj dokładnie łyżką przez ok. 10 minut. Kiedy ciasto jest już gotowe, przełóż je do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki. Ważna uwaga - ciasto zaraz po wyrobieniu jest dość rzadkie, ale spokojnie - po leżakowaniu w chłodnym miejscu stężeje i będzie się łatwo wałkowało (trzeba tylko podsypać mąką). Moje ciasto już czeka w lodówce.

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Na tydzień przed świętami nalezy wyjąć ciasto z chłodnego miejsca i zacząć pieczenie. Z powyższego przepisu wyjdą trzy blaty piernika (ja piekę je na blaszce o wymiarach 39x 26cm). Po przełożeniu igrubą warstwą powideł śliwkowych, obciążam dużą, drewnianą deską do krojenia i odstawiam w chłodnie miejsce na trzy dni, by piernik zmiękł, a po tym czasie kroję go na trzy części i tym sposobem otrzymuję trzy pierniki o wymiarach 13x26 cm każdy.

Zobacz wideo: Z miłości do lokalności

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja