Piernik bakaliowy. Uświetni rodzinne spotkanie przy świątecznym stole
Już niebawem ogarnie nas przedświąteczna gorączka. Warto więc zacząć testować przepisy na świąteczne wypieki. na początek polecamy przepyszny sernik napakowany bakaliami. Jest wilgotny, miękki i obłędnie pachnie korzennymi przyprawami.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 400 g mąki
- 130 g masła
- 400 g bakali np. różne orzechy, płatki migdałowe, rodzynki, śliwka
- suszona kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 250 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki powideł np. śliwkowe, wiśniowe
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- Masło roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem na puch.
- Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy do piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z kominkiem o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, połówkami orzechów włoskich.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze