Trwa ładowanie...
d2grf6g
03-11-2021 09:57

Piernik bakaliowy. Uświetni rodzinne spotkanie przy świątecznym stole

Przepis

Już niebawem ogarnie nas przedświąteczna gorączka. Warto więc zacząć testować przepisy na świąteczne wypieki. na początek polecamy przepyszny sernik napakowany bakaliami. Jest wilgotny, miękki i obłędnie pachnie korzennymi przyprawami.

d2grf6g
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Alina Gadomska
Składniki
  • 400 g mąki
  • 130 g masła
  • 400 g bakali np. różne orzechy, płatki migdałowe, rodzynki, śliwka
  • suszona kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki powideł np. śliwkowe, wiśniowe
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
Przepis
  • Masło roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem na puch.
  • Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy do piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z kominkiem o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, połówkami orzechów włoskich.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Piernik bakaliowy. Uświetni rodzinne spotkanie przy świątecznym stole
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
d2grf6g
Więcej tematów
d2grf6g