Piernik bakaliowy. Uświetni rodzinne spotkanie przy świątecznym stole

Już niebawem ogarnie nas przedświąteczna gorączka. Warto więc zacząć testować przepisy na świąteczne wypieki. na początek polecamy przepyszny sernik napakowany bakaliami. Jest wilgotny, miękki i obłędnie pachnie korzennymi przyprawami.

Piernik bakaliowy. Uświetni rodzinne spotkanie przy świątecznym stolePiernik bakaliowy. Uświetni rodzinne spotkanie przy świątecznym stole
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g mąki
  • 130 g masła
  • 400 g bakali np. różne orzechy, płatki migdałowe, rodzynki, śliwka
  • suszona kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki powideł np. śliwkowe, wiśniowe
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Przepis

  • Masło roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem na puch.
  • Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy do piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z kominkiem o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, połówkami orzechów włoskich.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości