21-12-2011 15:36
Pierniczki świąteczne
Przepis
2.5
(10 głosów)
Oceń:
Składniki
- 1 kg mąki
- 1/2 litra miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka smalcu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 torebka gotowej przyprawy do pierników,
- 1 torebka cynamonu
- 0,5 torebki mielonych goździków
Przepis
W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy ostygnie dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy.
Zagniatamy na jednolitą masę, okrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce (balkon, lodówka) na 2-3 tygodnie.
Wałkujemy i foremkami wycinamy pierniczki, można też samemu wymyślać różne kształty. Pieczemy 10 minut. Po ostygnięciu można ozdobić, ale ja wolę takie "czyste". Smacznego!
Przepis dodał użytkownik alusia29
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.