Pierniczki świąteczne
- 1 kg mąki
- 1/2 litra miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka smalcu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 torebka gotowej przyprawy do pierników,
- 1 torebka cynamonu
- 0,5 torebki mielonych goździków
W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy ostygnie dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy.
Zagniatamy na jednolitą masę, okrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce (balkon, lodówka) na 2-3 tygodnie.
Wałkujemy i foremkami wycinamy pierniczki, można też samemu wymyślać różne kształty. Pieczemy 10 minut. Po ostygnięciu można ozdobić, ale ja wolę takie "czyste". Smacznego!
Przepis dodał użytkownik alusia29
Podziel się opinią
Komentarze