Trwa ładowanie...
d2t1m70
20-10-2008 15:15

Pieczony kurczak z ziołami i cytryną

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d2t1m70
Składniki
  • kurczaka
      • 1 cytryna - dobrze wyszorowana
      • główka czosnku - obrana i podzielona na ząbki
      • garść świeżego tymianku i garść rozmarynu
      • sól, pieprz i oliwa
      • ziemniaki do pieczenia - podgotowane przed pieczeniem 12 minut w osolonej wodzie
Przepis

Najpierw umyłam kurczaka dokładnie i wytarłam do sucha ręcznikiem papierowym. Posiekany rozmaryn, tymianek i sól oraz trochę oliwy wymieszałam dokładnie i całą mieszanka natarłam kurczaka z, zewnątrz ale i wewnątrz. Odstawiłam kurczaka na kilka godzin do lodówki - przykrytego folią. Najlepiej przygotować kurczaka rano i zostawić go tak do chwili aż nadejdzie czas na pieczenie.

Tuż przed włożeniem do piekarnika nafaszerowałam kurczaka cytryną - całą - ząbkami czosnku i resztą ziół z solą. Zawiązałam nogi kurczaka białą bawełniana nitką tak by cytryna nie wypadła podczas pieczenia.

Piekłam go w 220 stopniach C przez 45 minut. Po tym czasie dołożyłam podgotowane ziemniaki, posmarowałam je oliwą i całość wstawić na kolejne 45 minut do piekarnika. Alnbo nawet na 50 minut. W zależności od piekarnika.

Można, co jakiś czas podlewać kurczaka sosem, który z niego wycieka.

Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2t1m70
d2t1m70
d2t1m70
Więcej tematów
d2t1m70