Pieczony kurczak z oliwkami i gotowaną cytryną

Obecne w tym daniu kuszące nuty czosnku, kurkumy i imbiru to te same aromaty, które unoszą się co wieczór nad straganami z jedzeniem na Dzami al–Fana, ogromnym placu w Marrakeszu – w ciągu dnia pełnym berberyjskich muzykantów, bajarzy, komików, połykaczy ognia i zaklinaczy węży. Wyrazisty cytrynowy smak jednego z najsłynniejszych marokańskich tadzinów doskonale pasuje do tej zapiekanki z kurczaka. To danie ze sporą ilością sosu, dlatego podawaj je z kuskusem lub z ziołowym purée ziemniaczanym z oliwą. Ja chętnie przyrządzam tę nieskomplikowaną potrawę, gdy spodziewam się większej grupy gości.

Pieczony kurczakPieczony kurczak
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1⁄2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1⁄2 łyżki miodu
  • 250 mililitrów wytrawnego białego wina
  • posiekane ząbki z 1 główki czosnku
  • 16 udek kurczaka z kośćmi i skórą
  • 120 gramów kaparów, odsączonych z zalewy
  • 200 gramów zielonych oliwek bez pestek
  • 1 duża lub 2 mniejsze ugotowane cytryny, bez pestek, pokrojone na kawałki
  • posiekane listki z 1 pęczka kolendry (25 gramów)
  • sól i pieprz

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  • W dużej misce dokładnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę, kurkumę imbir, miód, wino oraz szczyptę soli i pieprzu.
  • Dodaj czosnek, a potem pozanurzaj w sosie kolejno wszystkie kawałki kurczaka, aby dokładnie się nim pokryły.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca