Pieczony kurczak z oliwkami i gotowaną cytryną
Obecne w tym daniu kuszące nuty czosnku, kurkumy i imbiru to te same aromaty, które unoszą się co wieczór nad straganami z jedzeniem na Dzami al–Fana, ogromnym placu w Marrakeszu – w ciągu dnia pełnym berberyjskich muzykantów, bajarzy, komików, połykaczy ognia i zaklinaczy węży. Wyrazisty cytrynowy smak jednego z najsłynniejszych marokańskich tadzinów doskonale pasuje do tej zapiekanki z kurczaka. To danie ze sporą ilością sosu, dlatego podawaj je z kuskusem lub z ziołowym purée ziemniaczanym z oliwą. Ja chętnie przyrządzam tę nieskomplikowaną potrawę, gdy spodziewam się większej grupy gości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1⁄2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1⁄2 łyżki miodu
- 250 mililitrów wytrawnego białego wina
- posiekane ząbki z 1 główki czosnku
- 16 udek kurczaka z kośćmi i skórą
- 120 gramów kaparów, odsączonych z zalewy
- 200 gramów zielonych oliwek bez pestek
- 1 duża lub 2 mniejsze ugotowane cytryny, bez pestek, pokrojone na kawałki
- posiekane listki z 1 pęczka kolendry (25 gramów)
- sól i pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę, kurkumę imbir, miód, wino oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Dodaj czosnek, a potem pozanurzaj w sosie kolejno wszystkie kawałki kurczaka, aby dokładnie się nim pokryły.
Przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Mediterranea. Kuchnia słońca"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze