Trwa ładowanie...
d45ud42
15-11-2022 12:19

Pieczony kurczak z oliwkami i gotowaną cytryną

Przepis

Obecne w tym daniu kuszące nuty czosnku, kurkumy i imbiru to te same aromaty, które unoszą się co wieczór nad straganami z jedzeniem na Dzami al–Fana, ogromnym placu w Marrakeszu – w ciągu dnia pełnym berberyjskich muzykantów, bajarzy, komików, połykaczy ognia i zaklinaczy węży. Wyrazisty cytrynowy smak jednego z najsłynniejszych marokańskich tadzinów doskonale pasuje do tej zapiekanki z kurczaka. To danie ze sporą ilością sosu, dlatego podawaj je z kuskusem lub z ziołowym purée ziemniaczanym z oliwą. Ja chętnie przyrządzam tę nieskomplikowaną potrawę, gdy spodziewam się większej grupy gości.

d45ud42
1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Robyn Mackenzie
Składniki
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1⁄2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1⁄2 łyżki miodu
  • 250 mililitrów wytrawnego białego wina
  • posiekane ząbki z 1 główki czosnku
  • 16 udek kurczaka z kośćmi i skórą
  • 120 gramów kaparów, odsączonych z zalewy
  • 200 gramów zielonych oliwek bez pestek
  • 1 duża lub 2 mniejsze ugotowane cytryny, bez pestek, pokrojone na kawałki
  • posiekane listki z 1 pęczka kolendry (25 gramów)
  • sól i pieprz
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  • W dużej misce dokładnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę, kurkumę imbir, miód, wino oraz szczyptę soli i pieprzu.
  • Dodaj czosnek, a potem pozanurzaj w sosie kolejno wszystkie kawałki kurczaka, aby dokładnie się nim pokryły.

Przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Mediterranea. Kuchnia słońca"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pieczony kurczak z oliwkami i gotowaną cytryną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ud42
d45ud42
d45ud42
d45ud42
Więcej tematów
d45ud42