Trwa ładowanie...
d32sh1i
oprac. Katarzyna Gileta
25-10-2021 08:58

Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką

Przepis

To danie główne nie jest pracochłonne. Piekarnik wykonuje większość pracy, a makrelę zjada się w najczystszej postaci. Znana z kuchni afrykańskiej pieczona makrela (traybake) z ziemniakami i marchewką to idealne danie do zabrania do pracy lub szkoły!

d32sh1i
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

• 3 świeże filety z makreli po 150 g, opłukane i osuszone
• 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
• 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części
• 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
• 2 łyżki + 1 łyżeczka przyprawy garam masala
• 2 łyżki oliwy
• pieprz i sól do smaku
• natka pietruszki do dekoracji

Przepis

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z 2 łyżkami przyprawy garam masala, oliwą oraz solą i pieprzem.
3. Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut, a w międzyczasie posyp filety z makreli solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką garam masala.
4. Połóż filety z makreli na wierzchu ziemniaków i marchewki i piecz przez kolejne 10-12 minut, aż makrela będzie gotowa.
5. Posyp świeżą natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d32sh1i

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
d32sh1i
Więcej tematów
d32sh1i