Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką
To danie główne nie jest pracochłonne. Piekarnik wykonuje większość pracy, a makrelę zjada się w najczystszej postaci. Znana z kuchni afrykańskiej pieczona makrela (traybake) z ziemniakami i marchewką to idealne danie do zabrania do pracy lub szkoły!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
• 3 świeże filety z makreli po 150 g, opłukane i osuszone
• 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
• 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części
• 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
• 2 łyżki + 1 łyżeczka przyprawy garam masala
• 2 łyżki oliwy
• pieprz i sól do smaku
• natka pietruszki do dekoracji
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z 2 łyżkami przyprawy garam masala, oliwą oraz solą i pieprzem.
3. Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut, a w międzyczasie posyp filety z makreli solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką garam masala.
4. Połóż filety z makreli na wierzchu ziemniaków i marchewki i piecz przez kolejne 10-12 minut, aż makrela będzie gotowa.
5. Posyp świeżą natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze