Pieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarella

Pieczarki faszerowane zaskoczą was swoim smakiem i szybkością, z jaką się je przygotowuje. Jako nadzienie sprawdzi się kuskus z papryką. Całość zapieczona z kawałkami mozzarelli smakuje bajecznie. Przepis prosto z bloga "Dziękuję było smaczne".

Pieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarellaPieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarella
Karolina Osica

Składniki

  • 6-7 dużych pieczarek
  • 150 g kaszy kuskus
  • papryka czerwona średniej wielkości
  • 1 spora cebula szalotka
  • opakowanie mini mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
  • czubryca czerwona lub słodka papryka
  • szklanka gorącego bulionu (warzywny lub mięsny)

Przepis

Pieczarki myjemy, pozbawiamy nóżek, suszymy ręcznikiem papierowym. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy tłuszcz (około łyżki masła). Dodajemy cebulę, dusimy około 3 minut. Dodajemy paprykę, dusimy 3 minuty. Solimy, pieprzymy, dodajemy czubrycy. Następnie wrzucamy na patelnię kaszę kuskus, zalewamy szklanką gorącego bulionu, mieszamy chwilkę na ogniu, zdejmujemy i pozostawiamy pod przykryciem.

Przepis

Kuskus prawdopodobnie nie będzie do końca miękki, ale nie przejmujcie się - kasza w trakcie pieczenia wchłonie wodę z pieczarki. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Mini mozzarellę kroimy na 4 części każdą kuleczkę, mieszamy z farszem. Na dno każdej pieczarki nakładamy dosłownie pół łyżeczki masła. Farsz nakładamy do środka pieczarek, dość mocno go "upychając". Pieczemy około 25 minut.
Zobacz także: szybkie drożdżowe ciacho z rabarbarem

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm