Pieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarella

Pieczarki faszerowane zaskoczą was swoim smakiem i szybkością, z jaką się je przygotowuje. Jako nadzienie sprawdzi się kuskus z papryką. Całość zapieczona z kawałkami mozzarelli smakuje bajecznie. Przepis prosto z bloga "Dziękuję było smaczne".

Pieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarellaPieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarella
Karolina Osica

Składniki

  • 6-7 dużych pieczarek
  • 150 g kaszy kuskus
  • papryka czerwona średniej wielkości
  • 1 spora cebula szalotka
  • opakowanie mini mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
  • czubryca czerwona lub słodka papryka
  • szklanka gorącego bulionu (warzywny lub mięsny)

Przepis

Pieczarki myjemy, pozbawiamy nóżek, suszymy ręcznikiem papierowym. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy tłuszcz (około łyżki masła). Dodajemy cebulę, dusimy około 3 minut. Dodajemy paprykę, dusimy 3 minuty. Solimy, pieprzymy, dodajemy czubrycy. Następnie wrzucamy na patelnię kaszę kuskus, zalewamy szklanką gorącego bulionu, mieszamy chwilkę na ogniu, zdejmujemy i pozostawiamy pod przykryciem.

Przepis

Kuskus prawdopodobnie nie będzie do końca miękki, ale nie przejmujcie się - kasza w trakcie pieczenia wchłonie wodę z pieczarki. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Mini mozzarellę kroimy na 4 części każdą kuleczkę, mieszamy z farszem. Na dno każdej pieczarki nakładamy dosłownie pół łyżeczki masła. Farsz nakładamy do środka pieczarek, dość mocno go "upychając". Pieczemy około 25 minut.
Zobacz także: szybkie drożdżowe ciacho z rabarbarem

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟