Pieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarella
Pieczarki faszerowane zaskoczą was swoim smakiem i szybkością, z jaką się je przygotowuje. Jako nadzienie sprawdzi się kuskus z papryką. Całość zapieczona z kawałkami mozzarelli smakuje bajecznie. Przepis prosto z bloga "Dziękuję było smaczne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6-7 dużych pieczarek
- 150 g kaszy kuskus
- papryka czerwona średniej wielkości
- 1 spora cebula szalotka
- opakowanie mini mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- masło
- czubryca czerwona lub słodka papryka
- szklanka gorącego bulionu (warzywny lub mięsny)
Pieczarki myjemy, pozbawiamy nóżek, suszymy ręcznikiem papierowym. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy tłuszcz (około łyżki masła). Dodajemy cebulę, dusimy około 3 minut. Dodajemy paprykę, dusimy 3 minuty. Solimy, pieprzymy, dodajemy czubrycy. Następnie wrzucamy na patelnię kaszę kuskus, zalewamy szklanką gorącego bulionu, mieszamy chwilkę na ogniu, zdejmujemy i pozostawiamy pod przykryciem.
Kuskus prawdopodobnie nie będzie do końca miękki, ale nie przejmujcie się - kasza w trakcie pieczenia wchłonie wodę z pieczarki. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Mini mozzarellę kroimy na 4 części każdą kuleczkę, mieszamy z farszem. Na dno każdej pieczarki nakładamy dosłownie pół łyżeczki masła. Farsz nakładamy do środka pieczarek, dość mocno go "upychając". Pieczemy około 25 minut.
Zobacz także: szybkie drożdżowe ciacho z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze