Pieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarella

Pieczarki faszerowane zaskoczą was swoim smakiem i szybkością, z jaką się je przygotowuje. Jako nadzienie sprawdzi się kuskus z papryką. Całość zapieczona z kawałkami mozzarelli smakuje bajecznie. Przepis prosto z bloga "Dziękuję było smaczne".

Pieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarellaPieczarki faszerowane kaszą z serem mozzarella
Karolina Osica

Składniki

  • 6-7 dużych pieczarek
  • 150 g kaszy kuskus
  • papryka czerwona średniej wielkości
  • 1 spora cebula szalotka
  • opakowanie mini mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
  • czubryca czerwona lub słodka papryka
  • szklanka gorącego bulionu (warzywny lub mięsny)

Przepis

Pieczarki myjemy, pozbawiamy nóżek, suszymy ręcznikiem papierowym. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy tłuszcz (około łyżki masła). Dodajemy cebulę, dusimy około 3 minut. Dodajemy paprykę, dusimy 3 minuty. Solimy, pieprzymy, dodajemy czubrycy. Następnie wrzucamy na patelnię kaszę kuskus, zalewamy szklanką gorącego bulionu, mieszamy chwilkę na ogniu, zdejmujemy i pozostawiamy pod przykryciem.

Przepis

Kuskus prawdopodobnie nie będzie do końca miękki, ale nie przejmujcie się - kasza w trakcie pieczenia wchłonie wodę z pieczarki. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Mini mozzarellę kroimy na 4 części każdą kuleczkę, mieszamy z farszem. Na dno każdej pieczarki nakładamy dosłownie pół łyżeczki masła. Farsz nakładamy do środka pieczarek, dość mocno go "upychając". Pieczemy około 25 minut.
Zobacz także: szybkie drożdżowe ciacho z rabarbarem

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥