Pianka z buraków
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 kg buraków
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 40 śmietany 18%
- 40 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.
Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości. Filiżanki włóż do blaszki. Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz 30 minut. Jogurt połącz ze śmietaną i ziołami. Podawaj do pianki, by przystawka nabrała wyrazistego smaku.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze