Kremowa rozkosz. Krucha tarta mascarpone z physalis

Deser, którego nie można przestać jeść. Autorką przepisu jest Monika, która prowadzi bloga "Moniki smakołyki". Kruche ciasto z delikatną masą z serka mascarpone. Do tego physalis, czyli owoce miechunki.

Wyjątkowy deser z egzotycznym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Moniki Smakołyki

Składniki (forma na tartę o średnicy 25 cm)
Ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki (30 g)
  • 2 małe jaja (lub 1 duże)
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone

Ponadto:

  • ok. 50 g physalis
  • cukier puder trzcinowy

Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel-mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis. Tartę pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 min. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty