Trwa ładowanie...

Kremowa rozkosz. Krucha tarta mascarpone z physalis

Deser, którego nie można przestać jeść. Autorką przepisu jest Monika, która prowadzi bloga "Moniki smakołyki". Kruche ciasto z delikatną masą z serka mascarpone. Do tego physalis, czyli owoce miechunki.

Kremowa rozkosz. Krucha tarta mascarpone z physalisŹródło: Moniki Smakołyki
d21x3o7
d21x3o7

Składniki (forma na tartę o średnicy 25 cm)
Ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki (30 g)
  • 2 małe jaja (lub 1 duże)
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone

Ponadto:

  • ok. 50 g physalis
  • cukier puder trzcinowy

Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel-mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis. Tartę pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 min. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj