Kremowa rozkosz. Krucha tarta mascarpone z physalis
Deser, którego nie można przestać jeść. Autorką przepisu jest Monika, która prowadzi bloga "Moniki smakołyki". Kruche ciasto z delikatną masą z serka mascarpone. Do tego physalis, czyli owoce miechunki.
Składniki (forma na tartę o średnicy 25 cm)
Ciasto:
- 100 g schłodzonego masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki (30 g)
- 2 małe jaja (lub 1 duże)
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
Masa:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 100 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
Ponadto:
- ok. 50 g physalis
- cukier puder trzcinowy
Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel-mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis. Tartę pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 min. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl