Kremowa rozkosz. Krucha tarta mascarpone z physalis

Deser, którego nie można przestać jeść. Autorką przepisu jest Monika, która prowadzi bloga "Moniki smakołyki". Kruche ciasto z delikatną masą z serka mascarpone. Do tego physalis, czyli owoce miechunki.

Wyjątkowy deser z egzotycznym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Moniki Smakołyki

Składniki (forma na tartę o średnicy 25 cm)
Ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki (30 g)
  • 2 małe jaja (lub 1 duże)
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Masa:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (60 g)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone

Ponadto:

  • ok. 50 g physalis
  • cukier puder trzcinowy

Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel-mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis. Tartę pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 min. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tartę najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀