Egzotyczny "owoc miłości". Jak wykorzystać mango w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Słodkie i soczyste mango możemy kupić w dyskontach i warzywniakach. Ze względu na swoje właściwości jest ono nazywane "owocem miłości". Aby w pełni korzystać z niego, należy wybrać odpowiedni okaz i fachowo się z nim obchodzić.

/ 5Jak wybrać najlepsze?

Obraz
© Shutterstock.com

Wybierając, najlepiej zdecydować się na owoc dosyć miękki. Gdy kupimy twardą sztukę, będziemy musieli odczekać kilka dni, aż owoc stanie się gotowy do spożycia. Co zrobić z dojrzałym mango? Można zwyczajnie obrać je ze skórki, pokroić w plasterki i jeść. Można serwować owoc w sałatkach lub jako dodatek do mięs.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Mango jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. W produkcie tym nie brakuje także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność.
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że mango działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Związki takie jak: astragalin, kwercetyna, kwas galusowy, izokwercetryna czy fisetin chronią organizm przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty i białaczką.

/ 5Nie pójdzie w boczki

Obraz
© 123RF.COM

Smaczne i orzeźwiające mango może pomóc w walce z otyłością. Najlepiej jeść je razem ze... skórką. W niej bowiem, jak donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Queensland, znajdują się fitochemikalia, które hamują rozwój komórek tłuszczowych. Wystarczy, że jeden - dwa razy w tygodniu zjesz małe mango. Badania pokazały też, że spożywanie mango pozwala uregulować, a nawet zmniejszyć ilość glukozy we krwi. To dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Owoc pomaga też w obniżeniu poziomu cholesterolu.

/ 5Mango w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej jemy mango na surowo jako zdrową przekąskę albo używamy jako składnik sałatek lub koktajli owocowych. A gdyby tak połączyć mango z kurczakiem lub kaszą jaglaną? Koktajl jaglany z musem mango to deser idealny - koniecznie musisz go spróbować. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej wykwintne będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika