Egzotyczny "owoc miłości". Jak wykorzystać mango w kuchni
Smakowite inspiracje
Słodkie i soczyste mango możemy kupić w dyskontach i warzywniakach. Ze względu na swoje właściwości jest ono nazywane "owocem miłości". Aby w pełni korzystać z niego, należy wybrać odpowiedni okaz i fachowo się z nim obchodzić.
Jak wybrać najlepsze?
Wybierając, najlepiej zdecydować się na owoc dosyć miękki. Gdy kupimy twardą sztukę, będziemy musieli odczekać kilka dni, aż owoc stanie się gotowy do spożycia. Co zrobić z dojrzałym mango? Można zwyczajnie obrać je ze skórki, pokroić w plasterki i jeść. Można serwować owoc w sałatkach lub jako dodatek do mięs.
Źródło zdrowia
Mango jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. W produkcie tym nie brakuje także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność.
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że mango działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Związki takie jak: astragalin, kwercetyna, kwas galusowy, izokwercetryna czy fisetin chronią organizm przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty i białaczką.
Nie pójdzie w boczki
Smaczne i orzeźwiające mango może pomóc w walce z otyłością. Najlepiej jeść je razem ze... skórką. W niej bowiem, jak donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Queensland, znajdują się fitochemikalia, które hamują rozwój komórek tłuszczowych. Wystarczy, że jeden - dwa razy w tygodniu zjesz małe mango. Badania pokazały też, że spożywanie mango pozwala uregulować, a nawet zmniejszyć ilość glukozy we krwi. To dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Owoc pomaga też w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Mango w kuchni
Najczęściej jemy mango na surowo jako zdrową przekąskę albo używamy jako składnik sałatek lub koktajli owocowych. A gdyby tak połączyć mango z kurczakiem lub kaszą jaglaną? Koktajl jaglany z musem mango to deser idealny - koniecznie musisz go spróbować. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej wykwintne będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni