Egzotyczny "owoc miłości". Jak wykorzystać mango w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Słodkie i soczyste mango możemy kupić w dyskontach i warzywniakach. Ze względu na swoje właściwości jest ono nazywane "owocem miłości". Aby w pełni korzystać z niego, należy wybrać odpowiedni okaz i fachowo się z nim obchodzić.

/ 5Jak wybrać najlepsze?

Obraz
© Shutterstock.com

Wybierając, najlepiej zdecydować się na owoc dosyć miękki. Gdy kupimy twardą sztukę, będziemy musieli odczekać kilka dni, aż owoc stanie się gotowy do spożycia. Co zrobić z dojrzałym mango? Można zwyczajnie obrać je ze skórki, pokroić w plasterki i jeść. Można serwować owoc w sałatkach lub jako dodatek do mięs.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Mango jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. W produkcie tym nie brakuje także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność.
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że mango działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Związki takie jak: astragalin, kwercetyna, kwas galusowy, izokwercetryna czy fisetin chronią organizm przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty i białaczką.

/ 5Nie pójdzie w boczki

Obraz
© 123RF.COM

Smaczne i orzeźwiające mango może pomóc w walce z otyłością. Najlepiej jeść je razem ze... skórką. W niej bowiem, jak donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Queensland, znajdują się fitochemikalia, które hamują rozwój komórek tłuszczowych. Wystarczy, że jeden - dwa razy w tygodniu zjesz małe mango. Badania pokazały też, że spożywanie mango pozwala uregulować, a nawet zmniejszyć ilość glukozy we krwi. To dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Owoc pomaga też w obniżeniu poziomu cholesterolu.

/ 5Mango w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej jemy mango na surowo jako zdrową przekąskę albo używamy jako składnik sałatek lub koktajli owocowych. A gdyby tak połączyć mango z kurczakiem lub kaszą jaglaną? Koktajl jaglany z musem mango to deser idealny - koniecznie musisz go spróbować. Sprawdzi się także jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. Bardziej wykwintne będzie zawinięcie cząstek owocu w szynkę parmeńską lub podanie go z łososiem i owocami morza. Mango należy trzymać w lodówce nie dłużej niż 10 dni

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu